Částečný úspěch kampaně Stop rakovině na pracovišti

Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) je velmi aktivně zapojena do kampaně Stop rakovině. Cílem je poskytnout ochranu zaměstnancům a pacientům proti toxickým látkám a nebezpečným léčivým přípravkům na pracovišti.

Rozsah problému je obrovský, odhaduje se, že každý rok zemře na onemocnění rakovinou 100 000 zaměstnanců. Jde o úmrtí související s prací v důsledku vystavení nebezpečným látkám. Nejméně 40 % těchto případů by šlo zabránit pomocí ochranných prostředků, bezpečnějšími technologiemi a dodržováním správných postupů. Zaměstnavatelé by měli technologie a postupy zavést, ale protože nejde o povinnost, většinou se to neděje.

V kampani se od nejvyšších politických představitelů požadují opatření k zastavení dalších zbytečných úmrtí, ale evropský plán proti rakovině zatím nezaznamenal smysluplné změny a prevenci rakoviny na pracovišti se málo věnuje.

Částečného úspěchu se podařilo dosáhnout dne 16. prosince 2021, kdy byla uzavřena prozatímní politická dohoda Evropského parlamentu a Evropské rady. Dohoda je o tom, že poprvé bude zahrnuta ve čtvrté revizi směrnice o karcinogenech a mutagenech (CMD) větší ochrana proti toxickým látkám pro reprodukci a nebezpečným léčivým přípravkům (HMP).

Konkrétně budou do směrnice (CMD) poprvé zařazeny reprotoxiny, které mohou způsobit zhoršenou plodnost nebo neplodnost. Směrnice bude nyní známá jako směrnice o karcinogenech, mutagenech a látkách toxických pro reprodukci (CMRD).

Do přílohy III směrnice bude poprvé zavedeno 12 reprotoxinů se závazným limitem expozice na pracovišti.

Pokud jde o ochranu (HMP), bude do právního textu přidáno školení pro pracovníky, kteří nakládají s nebezpečnými léčivy, a také závazek přijmout do konce roku 2022 pokyny Evropské unie.

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:43

Hlaste ty úrazy. A všechny!

„Dobrý den, měla jsem před rokem pracovní úraz a zaměstnavatel mně nechce zaplatit odškodnění.“ Tato věta se bohužel poslední dobou množí.

Aktuality 20. 6. 2022 / 16:01

Povinnosti zaměstnavatele při poskytování ochranných nápojů

Léto už se nám ohlásilo vysokými teplotami, takže je vhodné si připomenout, jaké má zaměstnavatel povinnosti při poskytování ochranných nápojů zaměstnancům.

Aktuality 7. 6. 2022 / 14:18

COVID-19 jako nemoc z povolání v roce 2020 a 2021

V roce 2020 se v seznamu nemocí z povolání poprvé objevilo nové infekční onemocnění – COVID-19, způsobené koronavirem SARS-CoV-2.