Členové VR, DR a KR jednali o aktuální situaci, dalším postupu a přípravě sjezdu

Ve středu 11. června se v Praze v Domě odborových svazů s vedením odborového svazu sešli členové výkonné rady, členové dozorčí rady a po dvou zástupcích krajské rady z každého kraje.

Vedení odborového svazu je informovalo o jednáních s ministry a vládou, které odborový svaz vede kvůli platům a mzdám, pracovním podmínkám, snižování počtu personálu a dalším palčivým problémům, s nimiž se zaměstnanci zdravotnictví a sociální péče potýkají. Velký prostor byl věnován diskusi a informacím z regionů o situaci na pracovištích. Zazněla velmi závažná fakta o nedostatku zaměstnanců na pracovištích, o jejich přetěžování, což s sebou přináší jak zhoršování poskytované péče, tak i zhoršování vztahů, nárůst stresu a násilí.

Účastníci jednání přijali společné prohlášení (viz níže jako soubor ke stažení) a rozhodli o tom, že dopis s podobným obsahem bude zaslán premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ministrovi financí Andreji Babišovi, ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi a ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové Tominové – viz níže jako soubory ke stažení.

Se situací na pracovištích ve zdravotnictví a sociální péči i s textem společného prohlášení byli na brífinku uspořádaném v polední přestávce seznámeni novináři. Záznam brífinku najdete na webu ČMKOS: http://www.cmkos.cz/medialni-prezentace/3818-3/video-zdravotnicke-odbory-zadaji-vladu-o-reseni-situace-ve-zdravotnictvi

Účastníci schůzky si vyslechli od předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníkové podrobné informace o hospodaření OS, o vývoji a dosažených úsporách v předcházejících čtyřech letech a o možných variantách vývoje v příštích letech.

Informovala také o změnách ve stanovách a dalších dokumentech odborového svazu, které jsou připravovány s cílem zjednodušit tyto dokumenty a upřesnit v místech, která nedávají jednoznačný výklad.

Místopředseda Ladislav Kucharský doplnil informacemi o fungování Zajišťovacího fondu odborového svazu.

V diskusi k těmto bodům jednání se kolegové z regionů zamýšleli nad léta nezměněnou výší příspěvku na činnost odborového svazu a popisovali, jak se na svých pracovištích snaží oslovovat další zaměstnance a vysvětlovat jim výhody členství v odborech.

Foto Václav Procházka (ČMKOS) a Ivana Břeňková

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:43

Hlaste ty úrazy. A všechny!

„Dobrý den, měla jsem před rokem pracovní úraz a zaměstnavatel mně nechce zaplatit odškodnění.“ Tato věta se bohužel poslední dobou množí.

Aktuality / 9:33

O odborech v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí

Chtěla bych touto cestou poděkovat zástupkyním odborové organizace OSZSP ČR Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.