Členové VR, DR a KR jednali o aktuální situaci, dalším postupu a přípravě sjezdu

Ve středu 11. června se v Praze v Domě odborových svazů s vedením odborového svazu sešli členové výkonné rady, členové dozorčí rady a po dvou zástupcích krajské rady z každého kraje.

Vedení odborového svazu je informovalo o jednáních s ministry a vládou, které odborový svaz vede kvůli platům a mzdám, pracovním podmínkám, snižování počtu personálu a dalším palčivým problémům, s nimiž se zaměstnanci zdravotnictví a sociální péče potýkají. Velký prostor byl věnován diskusi a informacím z regionů o situaci na pracovištích. Zazněla velmi závažná fakta o nedostatku zaměstnanců na pracovištích, o jejich přetěžování, což s sebou přináší jak zhoršování poskytované péče, tak i zhoršování vztahů, nárůst stresu a násilí.

Účastníci jednání přijali společné prohlášení (viz níže jako soubor ke stažení) a rozhodli o tom, že dopis s podobným obsahem bude zaslán premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ministrovi financí Andreji Babišovi, ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi a ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové Tominové – viz níže jako soubory ke stažení.

Se situací na pracovištích ve zdravotnictví a sociální péči i s textem společného prohlášení byli na brífinku uspořádaném v polední přestávce seznámeni novináři. Záznam brífinku najdete na webu ČMKOS: http://www.cmkos.cz/medialni-prezentace/3818-3/video-zdravotnicke-odbory-zadaji-vladu-o-reseni-situace-ve-zdravotnictvi

Účastníci schůzky si vyslechli od předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníkové podrobné informace o hospodaření OS, o vývoji a dosažených úsporách v předcházejících čtyřech letech a o možných variantách vývoje v příštích letech.

Informovala také o změnách ve stanovách a dalších dokumentech odborového svazu, které jsou připravovány s cílem zjednodušit tyto dokumenty a upřesnit v místech, která nedávají jednoznačný výklad.

Místopředseda Ladislav Kucharský doplnil informacemi o fungování Zajišťovacího fondu odborového svazu.

V diskusi k těmto bodům jednání se kolegové z regionů zamýšleli nad léta nezměněnou výší příspěvku na činnost odborového svazu a popisovali, jak se na svých pracovištích snaží oslovovat další zaměstnance a vysvětlovat jim výhody členství v odborech.

Foto Václav Procházka (ČMKOS) a Ivana Břeňková

Aktuality 5. 12. 2022 / 12:28

Co vzkazují delegáti sjezdu ministrovi zdravotnictví? PODÍVEJTE SE!

Poprvé v historii odborového svazu se stalo, že se jeho sjezdu nezúčastnil ministr zdravotnictví!

Aktuality / 8:51

Odstupné při pracovním poměru na dobu určitou

Náleží odstupné zaměstnanci v pracovním poměru uzavřeném na dobu určitou?

Aktuality 30. 11. 2022 / 9:41

Závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb

Dne 28. listopadu 2022 se v Praze konala závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb.