ČMKOS: Pět vážných malérů, které rozkládají ČR

Pět vážných malérů, které podle Českomoravské konfederace odborových svazů rozkládají ČR – tak znělo téma tiskové konference, která se konala v pátek 10. února 2012 v Domě odborových svazů. Dalšími tématy byla situace na úřadech práce, krize v kolektivním vyjednávání v OS KOVO a také situace ve zdravotnictví. O aktuální situaci ve zdravotnictví a o tom, co se připravuje, informovala předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil jako pět vážných malérů vyjmenoval tyto:

1. Důchodová reforma – Důchodová reforma bude vykoupena dalším zdražováním. Nyní je nejdůležitější zastavit zavedení soukromého důchodového spoření, tzv. II. pilíře, které by zvýšilo dluh státního rozpočtu o 30 až 50 miliard korun po dlouhou dobu, což by se řešilo dalším zvyšováním daně z přidané hodnoty, tedy masivním zdražováním.

2. Korupce – Korupce prorůstá celou společností, zdá se, že je nezbytnou součástí života. Kdo nekorumpuje, nic nedosáhne, korupce vážně narušuje rovné podnikatelské prostředí, slušný podnikatel nemá takřka šanci v ČR prorazit.

3. Lichva, exekuce – Česká republika se stala rájem lichvářů a exekutorů a politici se záměrně vyhýbají řešení tohoto problému.

4. Právní stát naruby – Občan nenachází pomoc a dovolání, a to dokonce ani u soudů, kde korupce a ovlivňování dosahují alarmujícího stavu. Člověka, který upozorní na korupci v řádu stovek milionů korun, označí prezident za lumpa a darebáka, z občana se kvůli malému dluhu může stát psanec.

5. Rozvrácené veřejné finance – ČMKOS léta poukazuje na to, že problém veřejných financí a zadlužování státu, leží hlavně na příjmové straně rozpočtu vinou daňové politiky minulé a současné vlády. K nápravě je nutné změnit strukturu v daňovém systému, posílit přímé daně a daně majetkové, zavést daňovou progresi a vypracovat komplexní program boje proti šedé ekonomice a praní špinavých peněz.

Dagmar Žitníková podrobně popsala, že ministr Heger nesplnil nic z toho, co slíbil, a to jak zaměstnancům, tak občanům. Zaměstnanci v drtivé většině nemocnic zvýšené platy nedostali, pro občany ministerstvo navrhuje, že některé typy lůžkové péče budou moci být do čtyř hodin jízdy daleko, léčení v případě zjištění choroby má začít do 26 týdnů (!) atd.

Celý záznam tiskové konference najdete na webu ČMKOS: http://www.cmkos.cz/medialni-prezentace/3299-3/video-pet-vaznych-maleru-ktere-podle-cmkos-rozkladaji-cr-tiskova-konference-cmkos

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:43

Hlaste ty úrazy. A všechny!

„Dobrý den, měla jsem před rokem pracovní úraz a zaměstnavatel mně nechce zaplatit odškodnění.“ Tato věta se bohužel poslední dobou množí.

Aktuality / 9:33

O odborech v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí

Chtěla bych touto cestou poděkovat zástupkyním odborové organizace OSZSP ČR Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.