ČMKOS připravila volebního průvodce ekonomikou a doporučuje: volte některou z levicových stran

S analýzou věnovanou působení pravicové koaliční vlády ODS a TOP 09 a s prohlášením doporučujícím volbu některé z levicových stran seznámili představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů na tiskové konferenci v pátek 18. října. Z obou dokumentů vyplývá, že není v zájmu zaměstnanců volit ODS a TOP 09.

Předseda OS KOVO Josef Středula zhodnotil působení všech polistopadových kabinetů a zdůraznil, že za všech pravicových vlád došlo ke snížení hrubého domácího produktu. „Pravicové vlády po celé období svého vládnutí nebyly schopny udržet dlouhodobý ekonomický růst. Za Nečasovy vlády vzrostla nezaměstnanost a k dalšímu velkému nárůstu nezaměstnanosti by došlo, pokud by se naplnily další záměry ODS a TOP 09. Podle ČMKOS by v nejbližší době mohla nezaměstnanost stoupnout až k deseti procentům a bez práce by se ocitlo více než 600 tisíc lidí, už nyní je jich kolem 550 tisíc. Působení bývalé vládní koalice označil Středula za experimenty na lidech. „Ještě že lidé nevstoupili ve větší míře do druhého důchodového pilíře. Následky by byly mnohem dramatičtější,“ řekl.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl seznámil s analýzou programů politických stran a hnutí, které mají největší šanci dostat se do Poslanecké sněmovny. Experti ČMKOS zkoumali, jak se v těchto programech promítají požadavky odborářů a jejich návrhy na řešení současné ekonomické a sociální krize. Zdůraznil, že TOP 09 a ODS ve svých volebních programech pokračují v tom, co dělaly v Nečasově vládě. „Ti, co způsobili současnou ekonomickou situaci, ani nemají zájem nic napravovat,“ zdůraznil Pícl. Uvedl, že v programech pravicových stran se ani jednou nevyskytuje slovo odbory. Nejvíce požadavkům odborů, které se týkají prorůstových opatření, mzdů a platů, šedé ekonomiky, korupce a nezaměstnanosti, odpovídají programy ČSSD, KSČM a SPOZ, částečně i KDU-ČSL. Jen nepatrně návrhům odborů vyhovuje program hnutí ANO a nic společného s nimi nemají programy ODS a TOP 09.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj