Jsem dlouholetý funkcionář v odborech, pracuji jako předseda ZO již 25 let. V naší nemocnici v Přerově se vždy dbalo na to, aby lidé přispívali na odbory, které domlouvají kolektivní smlouvu, zařizují zájezdy a pobyty. Dokud jsme byli příspěvková organizace, čerpali jsme dotace z FKSP a bylo celkem pro všechny odboráře vyžití. Ale přišel přechod na obchodní společnost v červenci 2007, “ztratilo“ se FKSP, přestaly zájezdy, protože jsme měli pouze sociální fond a z toho se dotovaly obědy a penzijní připojištění.

Myslel jsem si, že i v obchodní společnosti zůstanou lidé v odborech, ale ti mladí začali vystupovat, protože nic neděláme. Musel jsem překonat tuto krizi a přesvědčovat osobním přístupem, že odbory jsou a budou zastáncem práv zaměstnanců, zajišťují kontrolu BOZP, domlouvají platební podmínky v kolektivní smlouvě a benefity.

Pomohly mi benefity z odborového svazu, a to hlavně pojištění odpovědnosti, levnější volání v síti PPS, sportovní hry a v poslední době Zajišťovací fond. Svého času to byly také akreditované semináře pro SZP a možnost seminářů pro mladé. Lidé začali znovu věřit odborům a pochopili, že odbory nejsou zajišťovatelem zájezdů, pobytů a vánočních kolekcí, ale mají svou úlohu hlavně při kolektivním vyjednávání a zajištění právní pomoci, kontrolu BOZP v nemocnici a servisním pojištění.

Také spojení odborářů ZO OSZSP ČR a MO LOK-SČL vytvořilo Sdružení odborů firmy AGEL. Zaměstnanci vidí, že společně předsedové a funkcionáři vyjednávají lepší podmínky ve skupinové kolektivní smlouvě, ze které se odvozují kolektivní vyjednávání v jednotlivých nemocnicích firmy AGEL. Skupinová kolektivní smlouva má i benefity, které čerpají všichni zaměstnanci.

Do budoucnosti uvažuji o tom, že budeme všechny příchozí nové zaměstnance vítat a oslovovat je. Při přijímání nových zaměstnanců se provádí i školení BOZP a zde bych chtěl najít své místo a říci lidem o tom, čeho jsme dosáhli a co očekáváme.

V naší ZO máme dostatek mladých odborářů, ale nejsem spokojen s tímto počtem 35 %, chtěl bych mít přes 50 % zaměstnanců v odborech. Věřím, že při odchodu do důchodu budu mít tento úkol splněný.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality 12. 11. 2022 / 22:41

Zamyšlení nad transformací nemocnic v Jihomoravském kraji

V říjnu byla hlavním tématem pro odborové organizace nemocnic v Jihomoravském kraji jejich transformace.

Aktuality 7. 11. 2022 / 22:12

Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky.