Co všechno člověk unese?

Zaměstnanci veřejných služeb, zvláště ve zdravotnictví a v sociálkách, vydrží skoro nemožné. Ano, je to tak. Potvrdil nám to znovu personální dotazník – krátký výtah viz níže jako soubor ke stažení. Co z něho vyplynulo? Situace v našich resortech se plíživě zhoršuje, perspektiva není na obzoru, světýlka na konci tunelu blikají čím dál slaběji. Titanik se potápí a na horní palubě se tančí a zpívá.

V pondělí 6. června se konalo další jednání pléna tripartity. Na základě požadavku odborů byl do programu vložen bod projednání aktuální situace ve zdravotnictví. Historie tohoto bodu je „stará“ několik týdnů.

Požadavek na to, aby ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček připravil návrh na stabilizaci zdravotnictví do konce volebního období současné vlády vznikl při jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Materiál byl zpracován, a tak jsme ho na tripartitě projednali, i když nevím, zda se to tak dá přesně nazvat.

Ministr Němeček stabilizační body představil a odbory už snad po sté zopakovaly své poznatky z terénu – od vás.

Znovu jsme upozornili na neúnosné extrémní pracovní podmínky v českých nemocnicích.

Znovu jsme upozornili na zhoršující se kvalitu poskytované zdravotní péče.

Znovu jsme upozornili, že jedna třetina zaměstnanců nemá jistotu navýšení mezd.

Znovu jsme zopakovali, že jako základní stabilizační prvek požadujeme sjednotit odměňování zaměstnanců nemocnic a pokusit se nabrat „nové lidi“.

Premiér vyslechl – bez reakce.

Ministr financí nevyslechl  – opět nebyl přítomen.

Ministr zdravotnictví vyslechl – souhlasně pokýval hlavou.

A bylo. A co bude? Na to se tentokráte provokativně ptáme my, vedení svazu.

Máte toho dost? Nerezignovali jste? Chcete se důrazně ozvat? Podpoříte nás při případné protestní akci? Napište nám! Naše adresy znáte: zitnikova.dagmar@cmkos.cz , brenkova.ivana@cmkos.cz , francl.lubomir@cmkos.cz

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality 12. 11. 2022 / 22:41

Zamyšlení nad transformací nemocnic v Jihomoravském kraji

V říjnu byla hlavním tématem pro odborové organizace nemocnic v Jihomoravském kraji jejich transformace.

Aktuality 7. 11. 2022 / 22:12

Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky.