Desetikoruna

Vášnivé jsou diskuse o desetikoruně, o níž je navrženo zvýšit platbu na činnost odborového svazu. Platbu, která se nezvyšovala několik let. Přitom zatímco platí úměra, že menší počet členů OS znamená menší příjmy OS, vůbec neplatí úměra, že to znamená menší výdaje a méně práce OS. Naopak, v posledních letech se tak zhoršily problémy na některých pracovištích, že práce prudce přibylo. Složitá finanční situace zařízení vedla mnohde k porušování zákona, šikaně, neplacení přesčasů, přestávek a dalším a dalším problémům k řešení. Je toho vždy plný Bulletin. Koneckonců stačí si přečíst jen rubriku Stalo se a je jasné, jak OS, jeho vedení a jeho zaměstnanci pracují, co všechno řeší, jak jezdí jednat a pomáhat po celé republice. A to tam najdete jen akce vedení OS, nikoliv spoustu cest a akcí regionálních pracovníků, právníků či ekonomů svazu. Teď zásluhou této vytrvalé práce konečně dojde ke zvýšení platů, takže zvýšení platby o 10 korun je nejen velmi potřebné, ale má i svou logiku. Přesto to v podání některých kolegů vypadá, že kvůli tomu rázem zkrachuje jejich odborová organizace, že jejich kolegové hned utečou z odborů. Opravdu není možné srozumitelně objasnit všechny souvislosti a vzít je za své? O čem se to vlastně tak vášnivě diskutuje? Jaký je ekvivalent? Vstupenka do kina i v okresním městě stojí kolem 150 korun. Máslo, není-li v akci, cca 40 korun. Za desetikorunu nekoupíte noviny, na většinu z nich potřebujete skoro dvě. Za litr benzínu dáte téměř 40 korun. Jízdenka MHD v Praze stojí 32 korun. Ano, opravdu jde za půl roku o zvýšení, za které v Praze nedojedete tam a zpátky. Promiňte, ale opravdu nevěřím, že tohle při dobré vůli, upřímné snaze a po řádném vysvětlení může být pro někoho tak strašně nepřijatelné či dokonce likvidační.

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.