Dobří lidé ještě žijí!

Až donedávna jsem si myslela, že český národ dokáže sjednotit pouze finálový zápas na mistrovství světa v hokeji. Ale ve dnech nedávno minulých se ukázalo, že to není tak docela pravda. Tornádo, které se prohnalo několika obcemi a městy na jižní Moravě, vzalo lidem domovy, auta, zničilo pozemky a několika z nich i to nejcennější, lidský život.

Většina obyvatel České republiky v minulém roce sama na vlastní kůži okusila sílu i hrůzu koronavirové nákazy. Ti, kteří nemoc překonali, neradi vzpomínají. Ti, kterým nákaza vzala někoho z blízkých, nezapomenou nikdy. Ale přes všechnu únavu, vyčerpání, frustraci a všeobecnou „blbou náladu“, se po zhlédnutí prvních záběrů z poničených vesnic a měst zvedla obrovská vlna solidarity a pomoci.

Našly se tisíce lidí, firem, spolků, odborových svazů, obcí a měst, kteří okamžitě poukazovali finanční částky, podle svých možností, různým nadacím, neziskovým organizacím nebo přímo na účty postižených obcí. Lidé reagovali rychleji než státní správa, která je omezována spoustou byrokratických předpisů.

Byli to dobrovolníci, kteří naskákali do aut, vzali nejpotřebnější nářadí a vydali se na mnohdy dlouhou pouť na pomoc potřebným. A přidávali se další, kteří nacpali svá auta až po střechy nakoupenými věcmi běžné denní spotřeby či trvanlivými potravinami a to odvezli na Moravu a poskytli, někteří včetně svých aut.

Jsem ráda, že žiji v zemi, kde ještě stále vítězí sounáležitost, soucit a podpora potřebných nad individualismem, sebestředností a lakotou.

DĚKUJI.

Bc. Světlana Ondrejková, členka výkonné rady OS za Jihočeský kraj, – vizitka

Od dubna letošního roku pracuji jako staniční sestra v Domově pro seniory ve Strakonicích. Od roku 1990 jsem předsedkyní základní organizace v Domově pro osoby se zdravotním postižením Osek, jsem členkou krajské rady a od roku 2015 jsem členkou výkonné rady za Jihočeský kraj. Jsem vdaná, s manželem máme šest již dospělých dětí a osm vnoučat. Vzhledem k povaze mé práce svůj volný čas nejraději trávím v klidu s knihou v ruce, nebo vycházkou v přírodě…

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.