Dokážeme se bránit i ve složitých chvílích

V půli března jsem odjížděla z ústředí OS rozrušena zprávami o epidemiologické situaci v republice. Byla jsem znepokojena, jak to zvládnou nemocnice i zařízení sociálních služeb, jejichž fungování a problémy svaz řeší běžně a o nichž všichni víme, že jejich situace není nikterak růžová… Nu hned druhý den to začalo:

Předsedkyně ZO soukromé polikliniky řešila částečnou nezaměstnanost, e-maily běhaly i ve 22 hodin, konzultace s právníkem svazu, někdy nervy na drátku… Podařilo se pro lidi vybojovat za březen 100 % mezd, další v jednání, ale určitě více, než původně zaměstnavatel navrhoval.

Snažila jsem se informaci předat i ZO Lázní Bohdaneč, zde však již podepsali 60 % a došlo i k hromadnému propouštění. Jistě, psychický nátlak dokáže své.

Do toho jsem stále dostávala stížnosti ZO na nejednotný postup v přidělování osobních ochranných prostředků, který díky předsedkyni odborového svazu Dagmar Žitníkové byl nakonec Ministerstvem zdravotnictví zaslán. Dostaly ho všechny ZO a dotazy mírně polevily.

Předseda ZO Vodovody a kanalizace, a. s., Pardubice (OS pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR) nabídl svépomocí v jejich obci ušité roušky, které uvítal domov ve Svitavách. Členové regionální rady uspořádali sbírku pro nemocnici, kterou uvítala předsedkyně ZO Nemocnice Pardubice. Osobní ochranné prostředky, které kupovala pro nedostatek dosud ze svého, si určila a byly ze sbírky uhrazeny. Jmenovaný předseda, funkcí bezpečnostní technik, pomohl i oslovením dodavatele, protože většina byla vyprodána.

Měla jsem krásný pocit, že jsme se spojili i v rámci ČMKOS.

Aby toho nebylo málo, ozývaly se sestřičky z porodnic, že k nim jezdí rodičky i z daleka, vyhýbají se nemocnicím s výskytem COVID-19. Konzultovala jsem s předsedkyní krajské rady Libereckého kraje Miluší Váňovou i s krajskou hygienickou stanicí. Zakázat nelze, opatření budou zavedena.

Pravda, také byly telefonáty milé, když naši členové oceňovali vystoupení naší předsedkyně Dagmar Žitníkové a místopředsedkyně Jany Hnykové v České televizi. Skvěle nás reprezentovaly a celé vedení bylo opravdu oporou – kdykoliv a chápavě pomáhalo terénu. Věřte, že jsem po mnoha telefonátech někdy až koktala, ale žádost o radu byla vždy pochopena J.

Předsedkyně ZO Litomyšlské nemocnice jako vždy dokázala nejen pomoci odbornou radou, ale zaštítit své spolupracovníky i po psychické stránce.

Situace je velmi náročná nejen pro všechny zdravotníky, a tak jsem řešila i dopravu do zaměstnání (regionální vlaky byly zrušeny) a podobné související otázky, mnohdy i s radními kraje.

Ještě stále nevíme, co přinese zítřek, snažíme se pomáhat a když se spojíme, bude to jistě dobré. Děkuji všem za jejich práci, odvahu, pomoc, radu a přeji pevné zdraví a dobrou mysl.

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 11. 1. 2023 / 9:55

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.

Aktuality 21. 12. 2022 / 18:03

Příjemné bilancování na schůzi odborářů v Domově Ždírec

Neřešíme jen problémy, ale někdy se sejdeme s našimi odboráři i na příjemné společné akci. Taková byla také členská schůze 8. prosince 2022 v Domově ve Ždírci.