Generální tajemník EPSU Goudriaan jednal na Ministerstvu zdravotnictví

Generální tajemník Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) Jan Willem Goudriaan a členka výkonného výboru EPSU za Českou republiku Ivana Břeňková se 11. července 2022 sešli na jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Pavlovicem. Generální tajemník EPSU požádal o jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem, který se musel omluvit z důvodu zahraniční cesty. Jednání se proto ujal náměstek ministra Josef Pavlovic. Důvodem jednání bylo české předsednictví v Radě EU, které má tento podzim na starost také kompletní agendu zdravotní a sociální péče.

Generální tajemník EPSU diskutoval o rostoucím počtu nových variant koronaviru COVID-19 a o dopadech této pandemie na zaměstnance ve zdravotnictví a v sociálních službách. Zaměstnanci byli a jsou v první linii, pandemie způsobuje jejich vyčerpání a ohrožuje zdraví. Zaměstnancům, náboru a jejich udržení je nutné věnovat pozornost, nedostatek personálu ve zdravotnictví a v sociálních službách negativně pocítí celá společnost.

Generální tajemník sdělil, že na evropské úrovni je jednou z priorit EU Healtd Data Space (EHDS). Jedná se o návrh nařízení Evropské komise, kterým se zřizuje evropský prostor pro zdravotní data. Návrh podporuje jednotlivce, aby převzali kontrolu nad svými vlastními údaji, podporuje využívání údajů o zdravotním stavu v zájmu poskytování lepší zdravotní péče, výzkumu, inovace a tvorby politik. Návrh umožňuje EU plně využívat potenciál, který nabízí bezpečná a zabezpečená výměna, využívání a další použití údajů o zdravotním stavu obyvatel. České předsednictví chce v návrzích pokročit, nutné je řešit otázky například vlastnictví dat, infrastruktury, datových cloudů, dopadu na zaměstnance ve zdravotnictví, potřeby školení.

Generální tajemník s náměstkem ministra diskutovali o výstupech konference o budoucnosti Evropy. Konference probíhala v období od dubna 2021 do května 2022 formou diskusí s občany, lidé mohli sdílet své myšlenky, postoje a přispět tak k utváření budoucnosti. Šlo o první takovou akci. Zdravotní péče, dobré životní podmínky a zdravý životní styl jsou pro obyvatele Evropy velmi důležité.

Generální tajemník zdůraznil, že obyvatelé České republiky nechtějí, aby zdravotní služby byly otevřeny konkurenci, nechtějí, aby se veřejné prostředky využívaly k ziskům soukromých společností, nechtějí komercializaci a liberalizace těchto služeb.

Následně generální tajemník Jan Willem Goudriaan zaslal náměstkovi ministra zdravotnictví Josefu Pavlovicovi a náměstkovi Jakubovi Dvořáčkovi dopis, v němž Pavlovicovi poděkoval za jednání a Dvořáčkovi nabídl v době předsednictví společnou akci. Dopis zaslal na vědomí ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

Aktuality 2. 11. 2022 / 21:19

Práva na energie, potraviny nutné k životu, bydlení, vodu = lidská práva

Ve dnech 25. a 26. října zasedal výkonný výbor Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU).

Aktuality 26. 10. 2022 / 21:54

Chraňme ty, kteří poskytují péči! Jen potlesk nestačí

V pondělí 24. října se konala Panevropská konference k otázkám zdravotní a sociální péče, kterou zorganizovala Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU).

Aktuality 23. 9. 2022 / 13:13

Ivana Břeňková byla zvolena do čela volebního regionu EPSU

Novou předsedkyní volebního regionu pro střední Evropu a západní Balkán EPSU byla 20. září zvolena Ing. Ivana Břeňková, vedoucí právního a sociálního oddělení OS zdravotnictví a sociální péče ČR.