Generální tajemník EPSU Goudriaan jednal na Ministerstvu zdravotnictví

Generální tajemník Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) Jan Willem Goudriaan a členka výkonného výboru EPSU za Českou republiku Ivana Břeňková se 11. července 2022 sešli na jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Pavlovicem. Generální tajemník EPSU požádal o jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem, který se musel omluvit z důvodu zahraniční cesty. Jednání se proto ujal náměstek ministra Josef Pavlovic. Důvodem jednání bylo české předsednictví v Radě EU, které má tento podzim na starost také kompletní agendu zdravotní a sociální péče.

Generální tajemník EPSU diskutoval o rostoucím počtu nových variant koronaviru COVID-19 a o dopadech této pandemie na zaměstnance ve zdravotnictví a v sociálních službách. Zaměstnanci byli a jsou v první linii, pandemie způsobuje jejich vyčerpání a ohrožuje zdraví. Zaměstnancům, náboru a jejich udržení je nutné věnovat pozornost, nedostatek personálu ve zdravotnictví a v sociálních službách negativně pocítí celá společnost.

Generální tajemník sdělil, že na evropské úrovni je jednou z priorit EU Healtd Data Space (EHDS). Jedná se o návrh nařízení Evropské komise, kterým se zřizuje evropský prostor pro zdravotní data. Návrh podporuje jednotlivce, aby převzali kontrolu nad svými vlastními údaji, podporuje využívání údajů o zdravotním stavu v zájmu poskytování lepší zdravotní péče, výzkumu, inovace a tvorby politik. Návrh umožňuje EU plně využívat potenciál, který nabízí bezpečná a zabezpečená výměna, využívání a další použití údajů o zdravotním stavu obyvatel. České předsednictví chce v návrzích pokročit, nutné je řešit otázky například vlastnictví dat, infrastruktury, datových cloudů, dopadu na zaměstnance ve zdravotnictví, potřeby školení.

Generální tajemník s náměstkem ministra diskutovali o výstupech konference o budoucnosti Evropy. Konference probíhala v období od dubna 2021 do května 2022 formou diskusí s občany, lidé mohli sdílet své myšlenky, postoje a přispět tak k utváření budoucnosti. Šlo o první takovou akci. Zdravotní péče, dobré životní podmínky a zdravý životní styl jsou pro obyvatele Evropy velmi důležité.

Generální tajemník zdůraznil, že obyvatelé České republiky nechtějí, aby zdravotní služby byly otevřeny konkurenci, nechtějí, aby se veřejné prostředky využívaly k ziskům soukromých společností, nechtějí komercializaci a liberalizace těchto služeb.

Následně generální tajemník Jan Willem Goudriaan zaslal náměstkovi ministra zdravotnictví Josefu Pavlovicovi a náměstkovi Jakubovi Dvořáčkovi dopis, v němž Pavlovicovi poděkoval za jednání a Dvořáčkovi nabídl v době předsednictví společnou akci. Dopis zaslal na vědomí ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

Aktuality 12. 7. 2022 / 12:34

Generální tajemník EPSU Goudriaan s představiteli odborových svazů

Zástupci odborových svazů veřejných služeb České republiky se sešli s generálním tajemníkem Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) Janem Willemem ...

Aktuality 7. 5. 2022 / 10:37

Výkonný výbor EPSU upřesňoval úkoly evropských odborů v příštím období

Mimořádné jednání výkonného výboru Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (VV EPSU) se konalo ve dnech 4. a 5. května 2022 v Bruselu.

Aktuality 27. 3. 2022 / 13:26

EPSU podpořila stávkovou pohotovost odborového svazu

Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) podpořila stávkovou pohotovost Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR vyhlášenou 8. února 2022.