Hrozící finanční problémy zdravotnictví koalici nezajímají

Odbory se nevzdávají do posledních chvil, kdy je možné věci ovlivnit. Typickým příkladem jsou platby státu za jeho pojištěnce. Dlouhá léta jsme pravidelně chodili za politiky, vysvětlovali, navrhovali, žádali a protestovali. Když jsme se konečně dostali k částce, která se přiblížila k platbě osob bez zdanitelných příjmů, tak přišla ťafka. Vláda premiéra Petra Fialy se naprosto nelogicky rozhodla, že ušetří právě na této položce.

Zdravotnictví bylo skokanem v úsporách. Oproti původně schválenému rozpočtu ministr financí sebral resortu zdravotnictví skoro 20 mld. Kč. Jedním škrtem, bez rozmyslu, po covidu, s uprchlíky z Ukrajiny v zádech, v personálně poddimenzovaném sektoru!?  Nepochopitelný krok. Nepomohlo, že jsme se ohradili na tripartitě, bez odpovědi zůstal dopis poslancům, členové vlády nereagovali na kritické vystoupení předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR na jednání poslaneckého zdravotního výboru.

Ani přesto jsme to nevzdali. Obrátili jsme se na předsedy koaličních stran.

Jediný z koalice, kdo má trochu obavy o budoucí situaci ve zdravotnictví, je předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který odborům přislíbil, že se budou platbami za státní pojištěnce znovu zabývat. Částka by měla být dle jeho názoru vyšší (kolik neupřesnil), v návrhu zákona mu chybí možnost, aby vláda v nepříznivé situaci rozhodla o mimořádném zvýšení.

Předseda ODS Petr Fiala sdělil, že letos žádný problém nehrozí, má informace z pojišťoven a z terénu. Systém je nutné řešit, ale to je běh na dlouhou trať.

Předseda Starostů Vít Rakušan a zástupkyně Pirátů Olga Richterová si na schůzku o situaci ve zdravotnictví a o platbách za státní pojištěnce, nenašli čas.

Na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou čekáme.

Samozřejmě jsme také jednali s opozicí.

Hnutí ANO podporuje navýšení částky a požaduje jako minimum částku, kterou schválila jeho vláda pro letošní rok.

A jak to dopadne? Nemáme křišťálovou kouli, ale víme, že důsledky snížení financí se musí projevit. Když nebudou v systému peníze, nebude na léčbu, nebude na zvýšení platů. Nejistota bude příčinou dalších odchodů zdravotníků a zaměstnanců.

Zdravotnictví je z hlediska ekonomiky oblast jako každá jiná. Nadstavbou je obětavost lidí a jejich empatie. Nic ovšem netrvá věčně, a to by si měli odpovědní uvědomit. Život je pestrý – dnes premiér či prominentní politik, zítra pacient…

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.