Jak dopadne na zdravotníky a pacienty snížení plateb?

Dopady vládního snížení plateb za státní pojištěnce na zdravotníky a na pacienty byly hlavním tématem společné tiskové konference Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů, která se konala ve čtvrtek 2. června.

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková na úvod zdůraznila, že odbory nikdy neřešily ve zdravotnictví dopady jen na zaměstnance, ale vždy i dopady na pacienty. Připomněla, že ve druhém pololetí letošního roku měsíční platba státu za tzv. státní pojištěnce klesne ze současných 1967 Kč měsíčně na 1567 Kč a podle uvažovaného vládního valorizačního mechanismu se platba na současnou výši dostane až v roce 2025. Jde o velmi dramatický pokles příjmů systému zdravotnictví. Ujišťování, která odbory na své obavy dostávají, že systém je robustní a že to vydrží, podle nich nejsou úplně pravdivá. Vidět je to například nyní při jednáních o úhradách za péči v roce 2023, kdy zdravotní pojišťovny nabízejí zvýšení úhrad o 4 %, což je vzhledem k inflaci 15 % naprosto nedostatečné. Zdravotnická zařízení budou mít v příštím období vyšší náklady, je třeba dohnat operace, uprchlíci, kteří přicházejí z Ukrajiny, nejsou v dobrém zdravotním stavu, bude třeba doočkovat jejich děti… A vůbec netušíme, co udělá na podzim covid. Je jisté, že dopady budou. Pokud ne v letošním roce, tak zcela určitě v roce příštím. Odbory nechtějí, aby se znovu odkládaly operace a pacienti čekali na vyšetření. Náš systém zdravotnictví je nastavený poměrně dobře a funguje a odbory chtějí, aby to tak zůstalo. Ale bez peněz se to udělat nedá. Pokud finanční prostředky do zdravotnictví nepřijdou, odnesou to pacienti i zaměstnanci.

Předseda LOK-SČL Martin Engel doplnil, že současnou hrozivou inflaci si všichni promítají do svých cen, ale zdravotnická zařízení si nárůst cen energií, pohonných hmot či potravin do svých nákladů nemůžou zakalkulovat. To vše nyní řeší zdravotnická zařízení na svůj úkor. Zdůraznil, že nejcennější v systému jsou zaměstnanci, protože kvalitní zaměstnanec se formuje několik let. A připomněl, jak v době covidu Německo a Rakousko požadovalo výjimku pro pendlery, protože zdravotnictví a sociální péče v příhraničí by bez českých zaměstnanců nefungovaly. Jestli chceme, aby se více českých zaměstnanců zapojilo do péče o jiné než české občany, tak to tato vláda dělá velmi dobře. Místo rozpočtové odpovědnosti se rozvrací funkční systém zdravotnictví a jednání vlády je pro občany krajně neodpovědné.

Místopředsedkyně OS Jana Hnyková uvedla, že tato vláda zdravotníky, kteří pracovali v nemocnicích na covidových odděleních, okradla o benefity na lázeňskou a léčebnou péči. Odbory požadovaly, aby dotační titul, který umožňoval čerpání tohoto benetifu, pokračoval i v letošním roce. V dubnu se ale dozvěděly, že prostředky na to určené byly vráceny do státního rozpočtu. Ministr Válek na požadavek odborů pouze řekl, že je možné, že takový dotační titul bude vypsán v příštím roce, letos už určitě ne.

Předseda Engel doplnil, že odbory nechtěly nic navyšovat, chtěly jen, aby peníze určené pro zdravotníky mohli zdravotníci využít. Benefit platil až od poloviny minulého roku, takže ho všichni zdravotníci, kteří měli zájem, z pracovních důvodů nemohli využít. Proto bylo třeba, aby se mohl čerpat i letos. Ale vláda zase státní rozpočet obohatila na úkor zdravotníků.

Předsedkyně Žitníková dodala, že od kolegů z celé republiky zaznívá, že se v nemocnicích kvůli nedostatku personálu zavírají oddělení, zaměstnanci jsou přetížení. Odbory se obávají dalšího odlivu zaměstnanců z nemocnic. Když nebude dost peněz ve zdravotnictví, nelze počítat, že se rozšíří moderní léčba, systém akutních příjmů, možnost zaměstnat více zdravotníků atd. Odbory chtějí, aby zdravotnictví bylo dostupné, aby v něm byli spokojení zdravotníci a aby byli spokojení také pacienti. To je cíl, který odbory prosazují dlouhá léta.

Předseda Engel podotkl, že se sdělením, že bez prostředků nemocnice nemohou fungovat a pojišťovny že se velmi brzy dostanou na okraj svých možností, by měli spíš přijít představitelé pojišťoven a nemocnic, ale ti si asi více cení svých míst než toho, aby lidem řekli pravdu o situaci ve zdravotnictví.

Místopředseda OS Lubomír Francl doplnil, že při jednáních o problémech zdravotnictví odboráři slyší ze strany Ministerstva zdravotnictví i ze strany zdravotních pojišťoven odpovědi ve stylu: letos je vše zajištěno, letos je vše nasmlouváno. Ale jak to bude od příštího roku, to se odboráři od pojišťoven ani od ministerstva doposud nedozvěděli.

Záznam celé tiskové konference najdete na: https://www.youtube.com/watch?v=ZGS0WOqyOwc

Tiskovou zprávu najdete níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 23. 9. 2022 / 13:13

Ivana Břeňková byla zvolena do čela volebního regionu EPSU

Novou předsedkyní volebního regionu pro střední Evropu a západní Balkán EPSU byla 20. září zvolena Ing. Ivana Břeňková, vedoucí právního a sociálního oddělení OS zdravotnictví a sociální péče ČR.

Aktuality / 12:13

Jihočeská krajská konference – 22. září 2022

Jihočeská krajská konference jednala ve čtvrtek 22. září.

Aktuality 22. 9. 2022 / 13:54

Datové schránky od 1. ledna 2023

Od 1. 1. 2023 musí mít všechny odborové organizace evidované v OSZSP ČR datovou schránku.