Jak se rodí odměny

Emoce kolem koronaviru ještě neopadly a už námi všemi cloumají nové podněty, vzbuzující emoce. Někdo dostal odměny, někdo dostal slib a někteří už ani nedoufají v odměny. Ve středu 8. dubna řešilo vedení sekce zdravotnických záchranných služeb s vedením odborového svazu, jak postupovat, aby i záchranáři dosáhli na finanční ocenění své práce.

Po odmítnutí navýšení výjezdového příplatku na maximální možnou výši zřizovateli ZZS, v souvislosti s kroky ministra zdravotnictví, jednajícího jako ministr fakultních nemocnic, jsme začali dávat dohromady argumenty a fakta dokumentující zvýšené úsilí záchranářů.

Vznikl základní materiál, ve kterém jsme shrnuli důvody, proč mají být oceněni záchranáři. Materiál předsedkyně svazu Dagmar Žitníková rozeslala na všechny strany. Odbrželi ho politici, Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR a také další spřátelené organizace. Byli jsme moc rádi, že naše argumenty byly později využity v „Předkládací zprávě o návrhu na jednorázovou odměnu určenou pro zdravotnické pracovníky 14 poskytovatelů zdravotnické záchranné služby“.

Touto cestou bych chtěl poděkovat všem, kdo se na zajištění odměn pro záchranáře podíleli. Děkujeme poslancům MUDr. Jiřímu Maškovi (ANO) a MUDr. Milanu Brázdilovi (ANO). Oni byli těmi, kdo návrh usnesení pro odměny předložili výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny.

Děkujeme předsedovi Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR MUDr. Markovi Slabému, který neúnavně odměny prosazoval. Na tom, aby odměny schválili, se také velmi podílel ředitel Středočeské záchranky MUDr. Jiří Knor. I jemu patří poděkování. Závěrem nemůžeme zapomenout na Mgr. Radomíra Vlka, DiS., prezidenta Komory záchranářů zdravotnických záchranných služeb ČR, také on rozesílal žádosti na všechny strany.

Největší poděkování ovšem patří předsedkyni našeho odborového svazu, záchranářce Dáše Žitníkové, která to všechno spustila a koordinovala.

Opět se potvrdilo, že dostaneme jen to, co si odpracujeme. Nikdo nám nic zadarmo nedá. Zde se podařilo spojit všechny ke spolupráci a společný postup slavil úspěch. Chtělo by se říci, konec dobrý, všechno dobré. Ale mnohý úspěch nakonec zhořkne, obzvláště když se nakonec odboráři dozvědí, že o tento úspěch se pro záchranáře zasloužil mediálně velmi aktivní lékař úplně jiné profese a zároveň vlastník kliniky. Odboráři se do toho nemají plést, nemají se starat o další kroky, mají si hledět svého.

Tak si hleďme svého a podívejme se, v jaké podobě odměny dotekly až k těm, co si svůj díl odpracovali každodenní trpělivou náročnou prací pro pacienty.

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.