Jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře

Příklad partnerství na nejvyšší úrovni ukazuje, že i jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře.

V úterý 23. června 2015 jsem se zúčastnila odborné konference na téma „Sociální dialog v oblasti sociálních služeb“. Jednalo se o projekt „Sociální dialog v oblasti kultury a sociálních služeb“ a konferenci předcházelo několik kulatých stolů, v našem případě s obsahem jednání – pracovní náplň hlavních odborných pozic v sociálních službách.

Program konference mimo jiné představil projekt a vyjednávání o kolektivní smlouvě vyššího stupně v oblasti sociálních služeb, a to jak z pohledu zaměstnavatelů, tak z pohledu odborů. Oba partneři jednání označili za velmi korektní, přínosné, probíhající v dobré atmosféře a oboustranném respektu. Uvedli, že při vzájemné dohodě se lépe plní společenské zadání a výsledná spokojenost zaměstnavatelů a spokojenost zaměstnanců je energií do kvality poskytované služby.

Tato slova jsme všichni přítomní rádi vyslechli, ale bohužel v praxi se při kolektivním vyjednávání a při odborové činnosti nejednou setkáváme ve vztahu zaměstnavatel a zaměstnanec-odborář s opakem. Chybí partnerství, vzájemný respekt při společné diskusi jednajících stran.

Je škoda, že dobrá atmosféra při jednáních na nižších úrovních není samozřejmostí, přinesla by prospěch všem – zaměstnavatelům, zaměstnancům i uživatelům.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality 12. 11. 2022 / 22:41

Zamyšlení nad transformací nemocnic v Jihomoravském kraji

V říjnu byla hlavním tématem pro odborové organizace nemocnic v Jihomoravském kraji jejich transformace.

Aktuality 7. 11. 2022 / 22:12

Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky.