OS zdravotnictví a sociální péče ČR je zděšen začátkem války na Ukrajině a vyjadřuje solidaritu jejím občanům

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR tvoří zaměstnanci zdravotnictví a sociálních služeb, tedy lidé, kteří se starají o druhé, kteří pomáhají navracet zdraví a zachraňovat životy. Proto je pro nás nepředstavitelné a nepřijatelné, že ve vzdálenosti pouhých několika set kilometrů od nás dnes začalo mrzačení a zabíjení lidí.

Jsme zděšeni začátkem války na Ukrajině, odsuzujeme ruskou agresi a hluboce soucítíme nejen se svými ukrajinskými profesními kolegy, ale se všemi lidmi a jejich rodinami, kterým dnes vstoupila do života válka.

Pro takovýto útok neexistuje vysvětlení, zdůvodnění či omluva. Jde o čiré zlo, které s sebou přináší jen utrpení a nezměrnou bolest.

Všem občanům Ukrajiny vyjadřujeme svoji solidaritu. Je nám moc líto, co vás potkalo. Jsme na Vaší straně a bude-li v našich silách Vám jakkoliv pomoci, rádi to uděláme.

***

K situaci na Ukrajině se ve společném prohlášení vyjádřily Mezinárodní odbory veřejných služeb (PSI), Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU):

EPSU a PSI odsuzují útok Ruska na Ukrajinu

24. února 2022 – Dnes ráno ruská armáda zaútočila na Ukrajinu. Odsuzujeme toto porušení integrity Ukrajiny. Válka a okupace přinášejí utrpení zaměstnancům, jejich rodinám a komunitám. To se nyní děje lidem na Ukrajině, padají bomby, lidé hledají úkryt nebo prchají před násilím, včetně stovek tisíc evakuovaných do Ruska. Utrpení ovlivní také zaměstnance a lidi v Rusku a Evropě, protože pocítí důsledky konfliktu.

Podporujeme výzvu ukrajinských odborů a generálního tajemníka OSN k výzvě Ruska, aby okamžitě zastavilo útok a přivedlo ruskou armádu zpět do Ruska. Jednání jsou jedinou cestou vpřed, jak přinést trvalou bezpečnost, demokracii, respekt k lidským právům a právům odborů, mír a prosperitu pro lidi na Ukrajině, v Rusku a Evropě. Jsme si jisti, že bomby, zbraně ne.

Naše myšlenky jsou s našimi kolegy, kamarády z ukrajinských odborů. Obdrželi jsme první zprávy o útocích, které se týkají i členů odborů. Naše solidarita je s lidmi na Ukrajině. Jsme přesvědčeni, že tato válka není to, co si pracující na Ukrajině a v Rusku přejí.

Stojíme za ukrajinskými zaměstnanci a odborovým hnutím, budeme mobilizovat za mír a stabilitu na Ukrajině a v Evropě. Stojíme se všemi pracovníky veřejných služeb povolanými k ošetřování válečných obětí. Vyzýváme Evropskou unii a mezinárodní společenství, aby poskytly podporu a azyl lidem prchajícím z válečných oblastí.

RosaPavanelli
Generální tajemnice PSI

JanWillem Goudriaan
Generální tajemník EPSU

Prohlášení v angličtině viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 23. 9. 2022 / 13:13

Ivana Břeňková byla zvolena do čela volebního regionu EPSU

Novou předsedkyní volebního regionu pro střední Evropu a západní Balkán EPSU byla 20. září zvolena Ing. Ivana Břeňková, vedoucí právního a sociálního oddělení OS zdravotnictví a sociální péče ČR.

Aktuality / 12:13

Jihočeská krajská konference – 22. září 2022

Jihočeská krajská konference jednala ve čtvrtek 22. září.

Aktuality 22. 9. 2022 / 13:54

Datové schránky od 1. ledna 2023

Od 1. 1. 2023 musí mít všechny odborové organizace evidované v OSZSP ČR datovou schránku.