Je naše společnost připravená na transformaci psychiatrické péče?

Kde v zahraničí k podobné změně došlo a co přinesla?

Již druhý kulatý stůl k transformaci psychiatrických nemocnic se konal na Ministerstvu zdravotnictví ve středu 13. listopadu. Byl pořádán ve spolupráci našeho odborového svazu a Ministerstva zdravotnictví, tentokrát i za účasti Ministerstva práce a sociálních věcí. Účastníky byli převážně zástupci základních odborových organizací z psychiatrických nemocnic a někteří jejich ředitelé, dále pak také zástupci odborových organizací ze sociálních služeb a zdravotnické záchranné služby.

Sešli jsme se, abychom se seznámili podrobněji s transformací psychiatrické péče, jejím dosavadním průběhem, s jejími cíli a dopady. Padlo mnoho otázek, na které jsme očekávali odpovědi – například jaký dopad bude mít snižování počtu pacientů v psychiatrických nemocnicích na počty zaměstnanců? Budou schopny psychiatrické nemocnice přežít transformaci se stejným počtem zaměstnanců? Jaká péče bude primární v psychiatrických nemocnicích a jakou budou zajišťovat centra duševního zdraví? Jak se bude podílet na úhradách VZP a jak je zajištěna provázanost například na sociální služby? A také, jak bude společnost vnímat pacienty z psychiatrických nemocnic v běžném životě a zda jsou tito na život „venku“ připraveni například materiálně.

Odpovědi na naše otázky nám v prezentacích zodpovídali MUDr. Simona Papežová i Mgr. Jan Vrbický. Pozdravit nás přišel také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Krásné prezentace, které jsme viděli, vize, o kterých jsme slyšeli, snad nikoho z účastníků za stranu zaměstnanců (a možná i budoucích pacientů) nenechaly klidné. Reformu vidí jinak ministerský úředník a docela jinak člověk, který v psychiatrické nemocnici pracuje. Tato transformace není zatím zajištěna ani personálně, ani finančně, ani není řešeno zdravotně sociální pomezí.

Zda jsou naše společnost a zdravotnictví připravené na transformaci psychiatrická péče, nelze nyní říci. Snad se o dalších plánech a budoucnosti dozvíme více na jednání třetího kulatého stolu k transformaci psychiatrických nemocnic, který připravuje svazová sekce nemocnic spolu s vedoucí právního a sociálního oddělení Ivanou Břeňkovou a vedením svazu na 31. března.

Zatím stále hledáme odpověď na připomínku v diskusi, která nebyla zodpovězena: ve kterých státech nebyla transformace psychiatrických nemocnic dokončena a proč. A také by nás velice zajímalo, kde transformace proběhla úspěšně a splnila svůj účel.

Foto Ivana Břeňková a Jana Hnyková

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.