Kampaň Voda je lidské právo skončila předáním podpisů

Předáním archů s celkem 7989 podpisy na Ministerstvo vnitra v úterý 10. září také v Praze oficiálně skončila kampaň Evropské občanské iniciativy Voda je lidské právo. Archy předali zástupce Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR Pavel Růžička a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Ivana Břeňková. Tyto odborové svazy zajišťovaly tuzemskou část kampaně, jejímž iniciátorem byla Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a cílem bylo nasbírat milion podpisů pod peticí, a tím otevřít tuto otázky na půdě Evropského parlamentu.

Cílem kampaně je podpořit lidské právo na vodu a sanitační zabezpečení a dosáhnout toho, aby se uvažování Evropské komise posunulo od tržního přístupu a orientace na konkurenci k přístupu zaměřenému na právo a orientaci na veřejnou službu.

Kampaň proto prosazovala tři hlavní body:

● Zaručené služby týkající se vody a sanitačního zabezpečení pro všechny v Evropě.

● Žádná liberalizace služeb zajišťujících zásobování vodou.

● Universální (globální) přístup k vodě a sanitačnímu zabezpečení.

Na české straně svůj podpis připojili například zpěvačka Marta Kubišová a herec Ondřej Vetchý.

Celkem bylo v zemích Evropské unie získáno 1 860 000 podpisů. Pokud budou tyto podpisy po celé Evropě ověřeny úřady v jednotlivých zemích (což je reálný předpoklad), budou požadavky této Evropské občanské iniciativy projednávány orgány Evropské unie.

Čistou pitnou vodu a sanitační zabezpečení za klíčové faktory při zajišťování lidských práv uznala již dříve OSN, ale i přesto je mnoho lidí z tohoto práva stále vyloučeno, a to i v Evropě.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj