Kde se stala chyba? Kde se vše zlomilo?

V životě lidí jsou epizody, které bychom raději vypustili, anebo bychom se bez nich rádi obešli. Jedna z takových epizod probíhá od března 2020. Virus SARS-CoV-2 ovlivnil život každého z nás, a to nejrůznějšími způsoby. Odborový svaz se od počátku pandemie snažil ochránit zdraví a životy lidí.

Řešili jsme osobní ochranné prostředky, podíleli jsme se na protiepidemických opatřeních Ministerstva práce a sociálních věcí v sociálních službách, pomáhali jsme vybrat finanční prostředky na psychosociální pomoc zdravotníků, podpořili jsme sbírku pro pozůstalé rodiny pracovníků v sociálních službách, kteří při péči o klienty přišli o to nejcennější – o život.

Prosadili jsme, aby pracovníci, kteří onemocní nemocí COVID-19, měli uznanou nemoc z povolání. Pomáhali jsme konkrétním lidem při jejich nesnázích, které v souvislosti s pandemií přicházely. Prosadili jsme také mimořádné odměny pro zaměstnance v našich resortech.

V lednu 2021 jsme mimo jiné i na základě požadavků odborářů opakovaně žádali, aby prvními pracovníky, které bude chránit vakcína, byli zdravotníci a zaměstnanci nemocnic a také pracovníci v sociálních službách. Nic nebylo jednoduché, nic nepřišlo samo.

Poslední období je turbulentní a nepředvídatelné. Ze zdravotníků a dalších zaměstnanců se namísto hrdinů stali pro některé spoluobčany nepřátelé, očkování rozdělilo společnost. V posledních dnech se opakovaně zamýšlím nad tím, kde se stala chyba, kde se vše zlomilo.

Současná situace je absurdní. Když nebyly vakcíny, všichni kritizovali vládu, že věci neřeší, jak má. Nyní vakcíny jsou a zase je problém. Problém očkovaní a neočkovaní. Společnost se polarizuje, obě skupiny si stojí za svým.

Následující řádky nejsou názorem předsedkyně odborového svazu, ale zdravotní sestry, mámy a babičky Dáši Žitníkové. Celý život se řídím názorem, že člověk se má chovat slušně, pomáhat a minimalizovat rizika. Poslední zásada vychází ze životních zkušeností a práce na ARO. Nejhorší bylo vidět umírat člověka, který zemřít nemusel. Dnes na COVID-19 pořád umírá spousta lidí. Mnoho z nich, pokud by byli očkovaní, umřít nemuselo.

Mohla bych teď začít rozepisovat citace z odborných studií, vyjádření EMA, SUKL, nebo uvádět statistiky profesora Duška, které už skoro rok dostávám téměř denně. Nic z toho ovšem nemá smysl. Proto zůstanu jen u svého životního postoje eliminace rizik. Pokud existuje možnost, která riziko sníží, a tou proti nemoci COVID-19 je očkování, včetně povinného, tak je dle mého názoru nezodpovědné a nenormální této možnosti nevyužít.

Za mě: rizika očkování jsou nižší než riziko nákazy. To není teorie, ale moje osobní zkušenost z posledních týdnů. Prosím, aby každý zvážil přínosy a rizika a řídil se tím, co převáží. Prosím všechny zdravotníky: uvědomte si, jak obrovský máte dosah a jak významně se můžete dotknout životů ostatních. Stále jste, přes všechen ten marasmus, obrovskými autoritami, na vás záleží.

Závěrem k očkování snad jen jediné: jako předsedkyně odborového svazu budu akceptovat názor nejvyššího orgánu odborového svazu mezi sjezdy – výkonné rady. A úplně závěrem: Odborový svaz je svaz pro všechny pracovníky a je jedno, zda jsou očkovaní, nebo neočkovaní. Naším cílem byla a je ochrana zaměstnance a člena.

Bc. Dagmar Žitníková, předsedkyně OS

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.