Kdo se v tom má vyznat?!

Letošní rok přinesl mnoho informací, nejvíce o epidemii COVID-19. Problémem občana je, jak se v nich vyznat. Jsme trvale zaplavováni informačním balastem, množstvím relevantních informací i dezinformací. Od jara máme možnost v přímém přenosu sledovat destrukci důvěry ve vládu. Svým chaotickým přístupem nepomohla, nám občanům, se orientovat v záplavě protichůdných sdělení, pro jistotu nám ještě zabránila diskutovat tváří v tvář mezi sebou a hledat alespoň nějakou cestu.

Zákaz shromažďování společně s množstvím dezinformací vnímám jako útok na občanskou společnost. Skončila diskuze, skončilo hledání konsenzu, přestaly být slyšeny argumenty.

Jednání se posunulo do on-line světa, kde není prostor a ani čas na věcnou diskuzi. Jsou pořádány videokonference, které však jsou převážně prezentační – tedy předloží se prezentace a nakonec se sdělí: otázky zašlete písemně, snad vám odpovíme. Toto není dialog! Jako odborář vnímám obrovské ohrožení základních hodnot naší společnosti.

Jako zdravotník jsem konfrontován s informačním balastem denně. Reklama na vakcinaci jede naplno, přestože v praxi vidím, jak málo toho o nemoci víme. Léčíme projevy nemoci, o příčinách toho tolik nevíme, prevence se opírá o zkušenosti z 18. století (a zdá se, že jediné fungují).

Zdravotnické týmy jsou na konci sil, celý zdravotnický systém je napnut k prasknutí a z médií slyším zástupce pivovarů a pivnic, že jsou na dně, fyzicky i duševně vyčerpaní z nejistoty a další uzavření provozoven už nezvládnou. Cynicky se mi chce dodat: ještě že na toto vláda pamatovala a zahájila reformu psychiatrické péče!!!

Jako zdravotník vidím dopady nemoci, vidím opakovaně nemocné covidem a selský rozum mi říká, že reklama na vakcinaci je reklamou, nikoliv řešením. Protože má-li být setkání s nemocí prevencí dalšího onemocnění (podstata vakcinace), neměl bych onemocnět opakovaně, ale to se celkem běžně děje. Problémem je, že informace a dezinformace i pro mne jako zdravotníka jsou nerozlišitelné a reklama je již z podstaty názvu opakovaný klam = re/klam-a!

Končí nám rok úplně jiný než kterýkoliv předchozí. Je náročný a mnoho úsilí nás ještě čeká. Jaká bude budoucnost, máme ve svých rukou. Každý z nás si volí svou cestu, každý z nás mění cestu těch okolo (dopad podzimních voleb už začíná být zřetelný – snad bude poučením do budoucna).

Letošní rok přinesl mnoho dobrého, ale i přinesl i nenahraditelné ztráty. Přeji všem, aby se dokázali zorientovat v informační válce, zachovali si pevné zdraví a k tomu měli mnoho štěstí.

Text vyjadřuje osobní názor autora.

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.