Kéž by ten článek byl zbytečný!

Odbory jsou ze své podstaty nepolitické, nestranické či dokonce nadstranické. Platí to rovněž pro ty zdravotnické a sociální. Přesto, ba právě proto by se politikou odbory měly zabývat. A to intenzivně! Kdo jiný než politici rozhodující měrou zodpovídají za stav zdravotnictví a sociální péče, neřku-li za pracovně právní vztahy a předpisy či odměňování v rezortu? Hodnotit jejich práci by odboráři měli průběžně a měli by umět vystavit politikům vysvědčení přinejmenším na konci jejich volebního období.

Ta doba tu právě je! Říjnové volby rozhodnou o novém složení krajských zastupitelstev, a ta budou následující čtyři roky značně ovlivňovat dění ve zdravotnictví a sociálních službách v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Využijme vhodné doby a hodnoťme! Je to odborářská odpovědnost vůči zaměstnancům, je to snad i slušnost a všemi politiky očekávaný počin odborů. Dobrá kuchařka také čeká, jestli strávníkům chutnalo.

Za odbory středočeské záchranky můžeme konstatovat, že nám docela chutnalo. Teda pokud se činnosti kraje týká. Po čtyři roky kolektivní vyjednávání měla vysokou úroveň a kolektivní smlouvy byly plněny. Navyšování platů podle tabulek proběhlo vždy bez problémů a při zachování mimotarifních složek platu (že jsou tabulky nízké, je jiná věc – budeme „hodnotit“ směrem k parlamentním volbám v roce 2017). Zdravotnická tripartita fungovala. Představitelé kraje v čele s hejtmanem za ČSSD a radní pro zdravotnictví opakovaně přijali pozvání na naše výroční konference, nemluvě o osobních jednáních členů výboru s hejtmanem – řada problémů se tak včas vyřešila.

Toho si ceníme zvláště při vzpomínce na dobu za hejtmana z ODS, který se bohužel s námi odmítal i jen bavit. A tak nám nezbývá, než si přát, aby po volbách 2016 vedení Středočeského kraje bylo přinejmenším tak dobré jako to současné. Tedy pojďme! Že by nejen odboráři a jejich blízcí měli rozhodně volit, to snad už je zbytečné zdůrazňovat.

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.