Konference odborářů středočeské ZZS – skvěle připravená, otevřené otázky i odpovědi

Výroční konference odborové organizace Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje se konala 9. ledna v Kutné hoře ve Štábním domě. Kvůli zajištění efektivního průběhu konference se den před jejím konáním sešli zástupci odborové organizace, výboru odborové organizace, zástupci zaměstnavatele a politiků Středočeského kraje, aby se na konferenci připravili a v neformální prostředí projednali aktuální problémy a otázky týkající se práce v ZZS Středočeského kraje.

Za odborový svaz se jak přípravy, tak konference zúčastnily předsedkyně Dagmar Žitníková a vedoucí právně sociálního oddělení Ivana Břeňková.

Konferenci řídil předseda odborové organizace Jiří Havlovic. Na začátku vysvětlil pozvání zástupce politiků – radního Roberta Bezděka. Politiky je nutné informovat o problémech zaměstnanců a záchranky. Na druhou stranu odbory požadují, aby je radní informoval o postoji kraje nejen k nákupu nových sanitek, ale také k posílení počtu personálu, nástupu mladých lékařů, záchranářů, řidičů. Je nutné řešit personální situaci, pracovní podmínky, které by nové zaměstnance do ZZS přivedly.

Radní Robert Bezděk uvedl, že probíhá výběrové řízení a předpokládá, že přibližně do konce ledna budou vyhodnoceny jednotlivé nabídky, aby ZZS nové sanitky obdržela v tomto roce.

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková seznámila s průběhem vyjednávání s vládou o financích pro rok 2020. Současně informovala o podnětech ke zlepšení podmínek práce zaměstnanců ZZS a ocenění jejich práce. OS nikdy nezapomíná na návrhy na zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek ve zdravotnické záchranné službě.

Informace ředitele ZZS Středočeského kraje Jiřího Knora byly konkrétní, pochvalné, ale i kritické. ZZS eviduje za rok 2019 téměř 150 tisíc výjezdů, ošetřeno bylo přes 120 tisíc pacientů, resuscitováno bylo více jak tisíc pacientů. Z resuscitovaných se podařilo vrátit do života kolem 40 % pacientů, což je ve srovnání na mezinárodní úrovni výborné číslo. Kritiku si zaslouží obyvatelé, kteří ZZS zneužívají a volají ke zbytečným výjezdům. V tu chvíli by ZZS mohla být tam, kde je jí opravdu třeba.

Ocenění ve formě Pamětních listů letos obdrželi odboráři Dana Nosovská, Zdeněk Morávek a Jaroslav Dragoun, a to za svou dlouholetou a výbornou práci (viz foto).

Děkuji za pozvání na konferenci ZZS Středočeského kraje, opět byla na vysoké odborné úrovni s otevřenými dotazy odborářů a stejně otevřenou reakcí politiků a zaměstnavatelů.

Foto autorka

Aktuality 16. 7. 2022 / 11:20

Navštívili jsme nemocnice v Rokycanech a v Písku

V pátek 13. května jsme vyrazili do nemocnic v Rokycanech a v Písku.

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:33

O odborech v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí

Chtěla bych touto cestou poděkovat zástupkyním odborové organizace OSZSP ČR Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí.

Aktuality 2. 6. 2022 / 19:59

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.