Kontroly BOZP prováděné svazovými inspektory zvyšují bezpečnost práce

Při provádění kontroly bezpečnosti ohrožení zdraví při práci (dále jen BOZP) jsem jako svazový inspektor bezpečnosti práce u nejmenovaného zaměstnavatele při kontrole předložené dokumentace narazil na protokol Státního úřadu inspekce práce. Inspektor Státního úřadu inspekce práce v závěru protokolu o kontrole BOZP konstatoval, že u zaměstnavatelů, kde provádějí kontroly BOZP odbory, je stav BOZP na mnohem vyšším stupni než u zaměstnavatelů, kde odbory nepůsobí. Zaměstnavatelé reagují na zjištěné závady a zajišťují jejich odstranění.

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:43

Hlaste ty úrazy. A všechny!

„Dobrý den, měla jsem před rokem pracovní úraz a zaměstnavatel mně nechce zaplatit odškodnění.“ Tato věta se bohužel poslední dobou množí.

Aktuality 20. 6. 2022 / 16:01

Povinnosti zaměstnavatele při poskytování ochranných nápojů

Léto už se nám ohlásilo vysokými teplotami, takže je vhodné si připomenout, jaké má zaměstnavatel povinnosti při poskytování ochranných nápojů zaměstnancům.

Aktuality 7. 6. 2022 / 14:18

COVID-19 jako nemoc z povolání v roce 2020 a 2021

V roce 2020 se v seznamu nemocí z povolání poprvé objevilo nové infekční onemocnění – COVID-19, způsobené koronavirem SARS-CoV-2.