KR s Žitníkovou a Hnykovou jednala o situaci v kraji i náboru členů

V úterý 16. srpna 2022 jednala v Ostravě krajská rada Moravskoslezského kraje a přivítala i hosty – předsedkyni odborového svazu Dagmar Žitníkovou a místopředsedkyni OS Janu Hnykovou. Hosté informovali členy krajské rady o aktualitách z jednotlivých resortů, o politické situaci, plánovaných protestních akcích, přípravě krajských konferencí a IX. sjezdu odborového svazu.

Dále se hovořilo o letošních volbách do orgánů odborového svazu. Předsedkyně Dagmar Žitníková projevila zájem kandidovat do vedení OS.

Krajská rada prezentovala informace z kraje, které se týkaly nedostatku personálu, nefungující primární péče a role praktických lékařů. Následkem nefungující primární péče dochází k přetěžování příjmových ambulancí nemocnic i ZZS podprahovými uživateli. Výpadky techniky a nedostatek personálu komplikují společně s čerpáním dovolených zajištění provozu. Zbývající zaměstnanci jsou tak přetíženi.

Krajská rada opět připomenula, že nejsou dostupné informace ze sociálních zařízení v kraji a v příštím období je nutno mít v krajské radě zástupce tohoto sektoru. Krajská rada se zabývala také nominacemi do orgánů odborového svazu pro krajské konference i sjezd.

Členové krajské rady se aktivně podílejí na činnosti sekce pro práci s členskou základnou a upozornili na nutnost věnovat se náboru nových členů v ZO a dát na všech stupních podporu tomuto snažení. Ekonomika a budoucnost OS je plně závislá na členské základně a je nutno zajistit navyšování počtů členů i při výrazné demografické obměně. Diskutovalo se o webových stránkách OS, trvale udržitelném hospodaření OS i solidaritě a možnostech jednotlivých ZO.

Krajská rada se dohodla, že připraví pro nadcházející konferenci svou část programu formou prezentace.

Foto Jana Hnyková

Aktuality 12. 10. 2022 / 5:41

Moravskoslezská krajská konference OS – 11. 10. 2022

Moravskoslezská krajská konference jednala v úterý 11. října.

Aktuality 15. 8. 2022 / 18:25

Moravskoslezská KR – plnění programu OS

Zpráva moravskoslezské krajské rady OS o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.

Aktuality 12. 5. 2022 / 11:30

Co se děje na Moravě a ve Slezsku

Dohromady mám na starosti tři kraje, které jsou vzájemně malinko rozdílné. Musím pochválit odboráře ve všech třech krajích, tedy Olomouckém, Zlínském i Moravskoslezském, že jsou pilní a pracovití a taky dostatečně akční.