Krajská konference Kraje Vysočina – 2. 10. 2019

Zástupci odborových organizací z Kraje Vysočina se sešli na krajské konferenci ve středu 2. října v Jihlavě. Předsedkyně odborového svazu Bc. Dagmar Žitníková je informovala o jednáních, které odborový svaz vede na nejrůznějších úrovních. Podrobně popsala aktivity a cíle Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví, jehož je odborový svaz členem.

Věnovala se také sociálním službám, a to jak otázce odměňování, tak chystaným změnám ve financování sociálních služeb, informovala o situaci zdravotnických záchranných služeb, hygienické služby i lázeňství.

Informovala rovněž o fungování Zajišťovacího fondu a o příspěvcích do něj a připomněla povinnosti odborových organizací vůči rejstříkovému soudu.

Se zprávou o činnosti vysočinské krajské rady seznámila předsedkyně krajské rady Jiřina Marešová – viz níže jako soubor ke stažení.

Na závěr přijali účastníci krajské konference společné usnesení.

USNESENÍ KRAJSKÉ KONFERENCE

Delegáti krajské konference vyzývají vládu a Poslaneckou sněmovnu, aby akceptovaly návrhy odborů, kterými chceme zabránit kolapsu zdravotnictví, a aby přestaly mystifikovat veřejnost, situace ve zdravotnictví a v sociálních službách je kritická.

Řešte nedostatek zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách, upravte personální standardy tak, aby byly bezpečné jak pro zaměstnance, tak pacienty.

Stabilizujte pracovníky formou benefitů (sociální program, výsluhy, možnost dřívějšího odchodu od důchodu).

Vytvořte právní prostředí, přes které dosáhnete navýšení objemu financí ve zdravotnictví na částku 9 % HDP.

Zvyšte ve státním rozpočtu na rok 2020 částku na dotace pro poskytovatele sociálních služeb o 2 mld. oproti letošnímu roku.

Delegáti krajské konference vyzývají vládu: zastavte nesmyslné škrty v počtech státních zaměstnanců. Nerušte potřebné úředníky a zaměstnance v příspěvkových organizacích a na úřadech, kde jsou třeba. Nesouhlasíme se snížením počtu úředníků v resortech MPSV, na SUIP a na MZ.

Delegáti krajské konference vyzývají ministra zdravotnictví – rozpusťte přes úhradovou vyhlášku přebytky z účtů zdravotních pojišťoven ve výši 14 mld., zvyšte úhrady za poskytovanou zdravotní péči nemocnicím o 12 %, následné péči o 1000 Kč/lůžko den, domácí péči a sociálním službám o 40 %.

Delegáti krajské konference vyzývají ministryni práce a sociálních věcí – akceptujte návrhy odborů na úpravy zákona o sociálních službách. Připomínky odborů vycházejí z letitých zkušeností zaměstnanců a odrážejí potřeby klientů i těch, kteří o ně pečují.

Delegáti krajské konference podporují veškeré kroky vedení OS za prosazení našich požadavků, a to včetně protestních akcí ve všech formách.

Foto Miloslav Toušek

Aktuality 10. 5. 2022 / 12:49

Někdy je strach zaměstnanců při zakládání odborů obrovský

V některých zařízeních byly zvoleny nové předsedkyně, které navyšují členskou základnu. Například nová paní předsedkyně v Nemocnici Jihlava, která za jeden měsíc navýšila členskou základu o 11 členů.

Aktuality 12. 4. 2022 / 13:59

Vysočinská porada s vedením OS – 22. 3. 2022

V úterý 22. března se konala on-line porada vedení OS s předsedy a dalšími zástupci odborových organizací působících v Kraji Vysočina.

Aktuality 25. 10. 2021 / 14:39

Krajská konference Kraje Vysočina 25. 10. 2021

Delegáti krajské konference Kraje Vysočina se sešli 25. 10. 2021 v salonku Pivovarské restaurace v Jihlavě.