Krizový štáb jednal o mzdách s premiérem, odboráři z Agelu napsali ministrovi Němečkovi

Předseda vlády Bohuslav Sobotka přijal ve středu 21. ledna kvůli potížím některých nemocnic se zvýšením mezd a platů zástupce krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů. Krizový štáb považoval za nutné předsedu vlády informovat, že u značné části nemocnic, včetně těch, na které se vztahuje nařízení vlády o zvýšení tarifních platů o 5 %, vzniká problém realizace vládou přislíbeného zvýšení platů a mezd.

Podle krizového štábu je příčinou konečná podoba úhradové vyhlášky, která negarantuje dříve dohodnutou minimální úhradu 103 % roku 2014, nezbytnou pro zvýšení mezd ve všech nemocnicích, a úhrady následné a dlouhodobé péče zvyšuje jen minimálně.

Předsedovi vlády byly předány výsledky ankety z 81 nemocnic Asociace českých a moravských nemocnic, charakterizující stav zvyšování platů a mezd v návaznosti na očekávané zvýšení úhrad.

Rozsah a vážnost problémů za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR potvrdila i jeho předsedkyně Dagmar Žitníková.

Na jednání, kterého se účastnil rovněž ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, byl přijat závěr sledovat vývoj skutečných úhrad od zdravotních pojišťoven nemocnicím, a pokud se potvrdí více případů nedostačujících úhrad, vrátit se k problému a řešit jej. Mimo to předseda vlády požádal ministra zdravotnictví o písemné vyjádření ke zvýšení úhrad následné a dlouhodobé péče, kritizovaného jako zcela nedostatečné.

S informacemi o nedostatku prostředků na slíbené zvýšení mezd se v otevřeném dopise na ministra zdravotnictví Němečka obrátili také odboráři ze Sdružení odborových organizací skupiny Agel – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 5. 12. 2022 / 12:28

Co vzkazují delegáti sjezdu ministrovi zdravotnictví? PODÍVEJTE SE!

Poprvé v historii odborového svazu se stalo, že se jeho sjezdu nezúčastnil ministr zdravotnictví!

Aktuality / 8:51

Odstupné při pracovním poměru na dobu určitou

Náleží odstupné zaměstnanci v pracovním poměru uzavřeném na dobu určitou?

Aktuality 30. 11. 2022 / 9:41

Závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb

Dne 28. listopadu 2022 se v Praze konala závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb.