Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů jednal s Babišem o nedostatku personálu

Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů se ve čtvrtek 22. října sešel s 1. místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem. Jednání bylo odpovědí vicepremiéra na dopis krizového štábu, který byl dne 13. října zaslán premiérovi a oběma místopředsedům vlády ve věci úhradové vyhlášky a personální krize v nemocnicích (viz http://osz.cmkos.cz/cz/clanky/13-10-2015-tk-krizoveho-stabu-nemocnic-odboru-a-pacientu.aspx ). Na jednání zástupci krizového štábu opět podrobně informovali o nedostatku zdravotnického personálu v nemocnicích a o nízkých úhradách za poskytovanou zdravotní péči. Vicepremiér dostal konkrétní informace o nemocnicích, které mají nedostatek zaměstnanců, a to především sester.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková znovu popsala důvody odchodu zdravotníků z českých nemocnic. Upozornila vicepremiéra, že téměř všechny nemocnice porušují zákoník práce a další právní předpisy. Opět informovala o opatření slovenské vlády, která chce zvýšením platů sester a ostatních nelékařů dosáhnout personální stabilizace slovenských nemocnic.

Krizový štáb předložil vicepremiérovi také informace o připravovaném JOBS veletrhu německých a letos i rakouských nemocnic, které budou příští měsíc českým lékařům a sestrám nabízet práci v jejich zařízeních. Žitníková upozornila, že ze strany německých a rakouských nemocnic se nejedná pouze o vyšší finanční ocenění, ale jde také o slušné pracovní podmínky. Zaměstnavatelé a zaměstnanci v Německu a Rakousku dodržují evropské směrnice, týdenní pracovní doba je 38 až 46 hodin.

Krizový štáb varoval 1. místopředsedu vlády, že pokud nebudou urychleně přijata opatření na zlepšení pracovních podmínek v českých nemocnicích, tak se nemocnice začnou zavírat a bude ohroženo poskytování zdravotní péče.

Závěrem jednání vicepremiér přislíbil, že bude iniciovat jednání předsedů koaličních stran k hrozící destrukci nemocniční sítě za účasti krizového štábu a že se zúčastní setkání zaměstnanců nemocnic k nedostatku personálu, které bude organizovat odborový svaz 18. listopadu.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...