Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů na jednání s Němečkem podpořil požadavek na zvýšení plateb za státní pojištěnce

Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů se v úterý 23. června sešel s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Zásadním bodem jednání byla platba za státní pojištěnce v roce 2016. Odbory, zaměstnavatelé i zástupci pacientů ve shodě s ministrem konstatovali, že pro další zajištění dostupného zdravotnictví, jehož základním prvkem jsou zaměstnanci, je bezpodmínečně nutné zvýšit platby za státní pojištěnce.

Ministr na jednání slíbil, že peníze na zvýšení platů a mezd budou v úhradové vyhlášce pro rok 2016 vyčleněné účelově. Odbory a zaměstnavatelé to velmi uvítali. Požadavek účelově vyčlenit finance byl za sociální partnery vznesen již vloni, ale nebyl akceptován.

V druhé části jednání ministerstvo přiznalo, že problém úhrad v dlouhodobé péči a LDNkách je závažný, že tyto nemocnice nedostaly z úhradové vyhlášky finance na navýšení platů a mezd a že je nutné situaci urychleně řešit.

Po jednání následoval brífink, na němž vystoupili ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, prezidentka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová, předseda LOK-SČL Martin Engel a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Všichni vystupující shodně konstatovali, že zvýšení plateb za státní pojištěnce je bezpodmínečně nutné pro stabilizaci zdravotnictví a udržení zaměstnanců. Bez zvýšení úhrad za státní pojištěnce by bylo velmi těžké zvyšovat platy a mzdy a stát je největším dlužníkem systému.

Odbory připomněly, že jejich požadavek na zvýšení plateb za státní pojištěnce byl 1242 Kč oproti 904 Kč, které navrhuje ministerstvo. Ze zdravotnictví bylo v minulých letech vyvedeno přes změny v DPH a opatření ČNB víc než 10 miliard korun., nemocnice nedostaly z úhradových vyhlášek v roce 2012 a 2013 finance na zvýšené platy a stát mezi lety 2006 až 2013 platby za státní pojištěnce neřešil.

Předsedkyně Žitníková v těchto souvislostech zmínila dopady restrikcí, které jednoznačně vedly ke stále se zhoršujícím pracovním podmínkám zaměstnanců. Odbory poukazují na kritický nedostatek sester a dalšího ošetřovatelského personálu.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...