Květen 2021

27. května

* V Nemocnici Tábor se konala členská schůze odborové organizace za účasti obou místopředsedů OS, regionálního manažera Václava Matouška a předsedy odborové organizace z českobudějovické nemocnice Jana Šusty. Hodnotila se práce odborové organizace, předaly se aktuální informace ze zdravotnictví a připravily se změny finančního řádu.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se spolu s předsedou LOK-SČL Martinem Engelem sešli s premiérem Andrejem Babišem v záležitosti navýšení plateb za státní pojištěnce a zdravotnického školství. Na jednání se řešily také odměny pro zdravotníky z ambulancí a předsedkyně OS podrobně premiéra informovala o problémech s evidováním zdravotníků v přílohách smluv se zdravotními pojišťovnami. Jednání se zúčastnila náměstkyně Helena Rögnerová, která byla pověřena řešením problémů s dotacemi. Mimo to se řešily také poukazy na lázně pro zdravotníky.

26. května

* Odpoledne se po dlouhých měsících uskutečnilo setkání členů krajské rady Libereckého kraje. Na programu jednání byla aktuální informace z jednotlivých nemocnic a sociálních služeb. Místopředsedkyně OS Jana Hnyková předala informace z jednání výkonné rady a ke krajské a celostátní konferenci.

25. května

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se sešla s předsedou LOK-SČL Martinem Engelem, aby projednali aktuální situaci ve zdravotnictví a přístup k avizované výměně ministra zdravotnictví.

* Odpoledne on-line jednala sekce nezdravotníků, probíraly se aktuální informace ve zdravotnictví, představila se nová garantka sekce Libuše Pavlíková. Členové sekce si stanovili další plán činnosti. Jednání sekce se zúčastnilo vedení OS.

24. května

* Formou on-line jednala sekce pracovníků hygienické služby. Znovu se řešily problémy s odměňováním pracovníků a případné změny v legislativě. Jednání se zúčastnila vedoucí sociálního a právního oddělení OS Ivana Břeňková a předsedkyně Dagmar Žitníková s místopředsedkyní Janou Hnykovou.

* Odpoledne on-line jednala sekce nelékařských zdravotnických pracovníků, řešila se situace mezi zaměstnanci po největším náporu pandemie COVID-19, mimořádné odměny a poukazy na rehabilitační péči pro zdravotníky z lůžkových zdravotnických zařízení.

20. května

* Dopoledne se konala on-line porada vedení a zaměstnanců OS.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se sešla s premiérem Andrejem Babišem kvůli odměnám pro zdravotníky z ambulantních zařízení, navýšení plateb za státní pojištěnce a zdravotnickému školství.

* Odpoledne za účasti vedení OS jednala sekce sociál. Probíraly se aktuální informace ze sociálních služeb vztahující se k mimořádným odměnám a k novele zákona č. 108/2006 Sb.

19. května

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se spolu s předsedou LOK-SČL Martinem Engelem sešli s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem. Předmětem jednání byly odměny pro zdravotnické pracovníky z ambulantních zařízení, vouchery na lázně pro zdravotníky, možnost rozšíření výuky na středních zdravotnických školách, reforma psychiatrické péče, situace v hygienické službě a ekonomická situace systému veřejného zdravotního pojištění.

* Odpoledne se předsedkyně OS Dagmar Žitníková sešla s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem kvůli předání informací o dotačním titulu pro zaměstnance nemocnic a vyřešení odměn pro zdravotnické pracovníky, kteří pracují v zařízeních Ministerstva vnitra a Ministerstva spravedlnosti.

18. května

* Dopoledne formou on-line jednala sekce nemocnic za účasti vedení odborového svazu. Účastníci řešili aktuální situaci v lůžkových zdravotnických zařízeních a předali si aktuální informace k mimořádným odměnám a poukazům pro zdravotníky na ozdravné pobyty.

* Večer začal šestitýdenní on-line vzdělávací a síťový program pro odboráře z celého světa – Organizing for Power (04P). Toto školení vede Jane McAlevey a pořádá Rosa Luxembourg Stiftung. Zprostředkovatelem celé akce je Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU). Za OS se účastní místopředsedkyně Jana Hnyková a předsedkyně odborové organizace FN Ostrava Zuzana Sargová.

17. května

* Dopoledne se konal on-line seminář s odborovými inspektory BOZP k problematice osobních ochranných pracovních prostředků.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se opět sešla s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou kvůli dotačnímu titulu a odměnám pro zaměstnance v sociálních službách. Po setkání se uskutečnila společná tisková konference k vysvětlení vyplácení odměn zaměstnancům.

* Odpoledne se na Ministerstvu zdravotnictví uskutečnilo další kolo jednání k poukazům na lázně. Jednání se zúčastnili náměstek pro ekonomiku Vlastimil Vajdák, náměstkyně pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová a ředitelka odboru Pavlína Žílová. Za odborový svaz byla přítomna předsedkyně OS Dagmar Žitníková.

13. května

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se sešla s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou kvůli problémům, které se kupí v souvislosti s nepřesně vypsaným dotačním titulem na mimořádné odměny pro zaměstnance v sociálních službách.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se sešla s náměstkem ministra zdravotnictví pro ekonomiku Vlastimilem Vajdákem a zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva financí kvůli dotačnímu titulu na preventivní lázeňskou péči pro zdravotnické pracovníky z lůžkových zdravotnických zařízení.

* Místopředseda OS Lubomír Francl se zúčastnil dalšího on-line jednání Komise pro posuzování nových přístrojových technologií a kapacit hrazených ze zdravotního pojištění.

12. května

* Ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze se u příležitosti Mezinárodního dne zdravotních sester uskutečnilo setkání premiéra Andreje Babiše, ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, ministryně financí Aleny Schillerové a hlavní sestry Alice Strnadlové se sestrami z nemocnice. Setkání se zúčastnily a sestrám za jejich práci poděkovaly také předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Jana Hnyková. Předsedkyně Žitníková následně vystoupila na tiskové konferenci.

11. května

* Konalo se on-line jednání výkonné rady OS.

10. května

* Jednání Rady ČMKOS se zúčastnila předsedkyně OS Dagmar Žitníková.

* Místopředseda OS Lubomír Francl jednal v Janských Lázních spolu se zástupci naší odborové organizace s vedením Státních léčebných lázní o financování lázní a výhledu do budoucna, včetně možnosti navýšení mezd zaměstnanců lázní.

* Odpoledne jednala krajská rada Pardubického kraje, která řešila situaci v nemocnicích a v sociálních službách. Mezi body programu se řešila i Petice Nemocnic Pardubického kraje.

5. května

* Jednala dozorčí rada OS, zúčastnili se předsedkyně OS Dagmar Žitníková, místopředsedkyně Jana Hnyková a místopředseda Lubomír Francl.

4. května

* Odpoledne se konalo on-line jednání o financování Státního zdravotního ústavu a zdravotních ústavů za přítomnosti hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, ředitelů jednotlivých ústavů a zástupců odborového svazu. Za OS se zúčastnily předsedkyně Dagmar Žitníková, místopředsedkyně Jana Hnyková a vedoucí právního a sociálního oddělení Ivana Břeňková.

* Následovalo on-line jednání sekce lázeňství, řešila se aktuální situace v lázních, uzavřené kolektivní smlouvy, čerpání finančních prostředků z programu Antivirus a výše odměn pro zaměstnance lázní.

Aktuality 10. 9. 2022 / 21:41

Srpen 2022

23. srpna: Představitelé OS veřejných služeb a veřejné správy jednali s představiteli vlády o navýšení platů, doprovodilo je několik desítek odborářů.

Aktuality 17. 8. 2022 / 20:31

Červenec 2022

13. července: Vládní poslanci se svým hlasováním postavili proti možnosti, aby záchranáři mohli odejít dřív do penze bez jejího krácení.

Aktuality 14. 6. 2022 / 15:38

Červen 2022

2. června: Konala se společná tisková konference OS a LOK-SČL na téma platby za státní pojištěnce, zúčastnilo se celé vedení OS.