Letošní léto? Dramatické! Hodně, zbytečně a nepochopitelně

Každý rok si před létem tajně přeji, aby byla „okurková sezóna“. Není to o tom, že bych nic nedělala, je to o tom, že bych se chtěla věnovat více koncepční práci než aktuálním problémům. Za mnoho let to zatím podle mých představ nikdy nevyšlo. Vždy se řešily aktuální problémy, připravovaly akce, probíhala mimořádná jednání. Po zkušenostech s odměnami pro zaměstnance nemocnic z loňského roku jsem měla pocit, že nic akutnějšího už ani nemůže přijít.

Člověk míní, život mění. Přišlo. Odměny pro zdravotníky z ambulancí a hygienické služby, dotační program pro zdravotníky na obnovu jejich duševních sil a odměny pro sociální služby.

Odměny v ambulancích jako noční můra

Největším problémem byly odměny po zdravotníky z ambulancí. Ty se téměř staly noční můrou. To, co se zdálo naprosto jasné a bez problémů, bylo najednou složité. Tisíce e-mailů, stovky protelefonovaných hodin a stále stejné dotazy.

Pracuji u praktického lékaře. Mám nárok na odměny?

Pracuji u dětského lékaře. Vztahuje se na mě kompenzační vyhláška?

Jsem sanitářka/sestra na dialýze. Myslela vláda také na mě?

Jsem z lékárny, vedení říká, že pro nás žádné odměny neplatí. Jak to je?

Pracuji v laboratoři. Vztahuje se mimořádná odměna také na nás?

Jezdil jsem se sanitkou a prý nám mohou dát na odměnách, kolik chtějí. Můj zaměstnavatel si za ty peníze opravuje střechu, Je to možné, nebo jde o peníze na naše odměny? Co máme dělat, abychom odměny dostali?

Můj lékař/řídící pracovník tvrdí, že naše firma nic nedostala a že to, co je v médiích není pravda a paní Žitníková si vymýšlí.

Vysvětlování, kopírování úhradových vyhlášek, vyhledávání souvislostí v důvodových zprávách a dost dlouho mlčení Ministerstva zdravotnictví. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Dali jsme dohromady právní a morální argumenty a předběžný výsledek je jasný. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo naše stanoviska. Odměny jsou účelově vyčleněné, finance nejde použít na nic jiného, více je v dopise ministra, který najdete na našem svazovém webu: http://www.zdravotnickeodbory.cz/cz/clanky/2-8-2021-ministr-vojtech-o-mimoradnych-odmenach.aspx

A konečný výsledek? Ten bude zřejmý po výplatách. Každopádně za členy odborů, kteří by byli kráceni na svých právech, budeme dál bojovat. Ti ostatní z ambulancí si svůj nárok musí řešit sami. Pomohli jsme, kde to jen šlo, a snad se i tady znovu projeví lepší stránka člověka. To, že umíme být solidární, empatičtí a vstřícní, jsme dokázali při pomoci jižní Moravě.

Žádám zaměstnavatele: buďte empatičtí a vstřícní také ke svým zaměstnancům. Vláda a premiér své splnili a patří jim za to poděkování. Vážení zaměstnavatelé, teď jste na řadě vy – nezapomeňte, že své zaměstnance potřebujete.

Využijte nabízený benefit a jeďte do lázní!

Stejný apel zazněl od odborů také vůči zaměstnavatelům z nemocnic. Dotační program na obnovu duševních a tělesných sil zdravotníků, který vypsalo Ministerstvo zdravotnictví, je štědrou pobídkou pro covidem zdecimované zdravotníky. Největším překvapením byli zaměstnavatelé, kteří se rozhodli, že požádají o finance pouze pro zdravotníky, kteří se vyjádří, že mají o program zájem.

Jsou nemocnice, které požádaly o finance jen pro deset procent zdravotníků. PROČ? Nechápeme. A to zvláště v kontextu volání zaměstnavatelů po benefitech, aby udrželi své zaměstnance. Stát se rozhodl, že benefit zaplatí. Ze státního rozpočtu se pro zdravotníky vyčlenilo skoro 900 miliónů.

Kolegyně a kolegové, vy, kteří můžete, využijte nabídku, jeďte do lázní, jděte na rehabilitaci, nechte se hýčkat na vodoléčbě. Vy, kteří jste se k nabídkám nedostali, nezoufejte, budeme trvat na opakování dotačního programu.

Sociální služby: méně, postupně, později

A sociální služby? Také zde jsme opakovaně slyšeli stesky zaměstnavatelů na nedostatek personálu, na nízké platy a mzdy. Po dohodě ve vládě se rozhodlo, že stát ocení také zaměstnance v sociálních službách (i za to vládě velké díky). Na jejich odměny se znovu vyčlenily miliardy. A opět komplikace. Zaměstnavatelé hledali způsob, jak odměny vyplatit postupně, jak je případně krátit nebo rozdělovat vlastními způsoby.

Ani v těchto případech jsme nenechali věci plynout. Z našeho podnětu jednala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. MPSV vydalo stanovisko k vyplacení odměn, kterým se vysvětlil záměr a dal se do souladu se zákoníkem práce. Jana Maláčová také prosadila, aby se otevřel druhý dotační titul, a to pro zaměstnance, kteří odměny nedostali.

A tím to neskončilo. Třetí dofinancování sociálních služeb proběhne v následujících dnech. Peníze jsou určené na pokrytí zvýšených nákladů na platy a mzdy. Pohlídejte si ve svých organizacích, zda bylo dosaženo kýženého účelu.

Hygienická služba: schováno „na horší časy“

A zaměstnanci hygienické služby? Tady jsme se opět zasekli. Vláda uvolnila na odměny pracovníků krajských hygienických stanic finance, ale jejich rozdělení bylo v kompetenci zaměstnavatelů a nebylo striktně dané.

Výsledek? Mnoho zaměstnanců, i těch, kteří si nadstandardně plnili v období pandemie své povinnosti, dostalo na odměnách méně, než bylo Ministerstvem zdravotnictví doporučeno. Jednání s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou přineslo jen částečný výsledek.

Zaměstnavatelé mají finance na odměny použít opravdu jen na odměny a to, co si schovali „na horší časy“, mají vyplatit. O kritériích pro nastavení odměn mají spolurozhodovat odbory. Centrální pokyn není. Hygienickou službu si ještě pohlídáme.

Milé kolegyně a kolegové, nezapomeňte, že kdykoliv budete potřebovat pomoc, tak tu jsme pro vás. Ale nezapomeňte si také najít čas na svůj pořádný odpočinek po předcházejících extrémně těžkých měsících. Těšíme se na další spolupráci s vámi, snad již v klidnějších časech.

Fotografie zachycují brífink a jednání o problémech s vyplácením mimořádných odměn zdravotníkům v ambulancích, které vedl odborový svaz s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem v úterý 27. července 2021.

Foto Lubomír Francl

Aktuality 24. 9. 2021 / 21:47

Mezinárodní on-line škola

Ráda bych se s vámi podělila o některé poznatky ze školy s názvem Organizování pracovníků pro budování odborové moci – Organizing4power school.

Aktuality / 21:41

Mezinárodní on-line škola

Aktuality / 21:24

Změny v nemocenském pojištění

Ve Sbírce zákonů byla dne 8. 9. 2021 zveřejněna novela zákona č. 330/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění.