Ministerstva školství a kultury spojil živý řetěz

Nikoliv jako happening, ale jako tristening (od slova tristní) byla označena 29. května 2012 první ze série celkem čtyř symbolických blokád ministerstev, zodpovědných za přípravu asociálních reforem. Týkala se Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zároveň Ministerstva kultury, která sídlí nedaleko od sebe v Praze na Malé Straně.

Akci pořádala platfoma Stop vládě, sdružující na 75 odborových svazů a občanských inicitiv. Tato akce byla v režii Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, Herecké asociace, Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody, Odborového svazu pracovníků knihoven, Unie orchestrálních hudebníků, Unie profesionálních zpěváků ČR a iniciativy Za svobodné vysoké školy.

Od 9 do 16 hodin se konala kulturní vystoupení, zástupci jednotlivých profesí informovali o problémech, s nimž se potýkají, a o tom, jak se situace dál zhoršuje. Debatovalo se o dopadech vládních reforem a škrtů na oba resorty, o tristích platech v kultuře a ve školství, o vážné situaci v regionech i ve špičkových kulturních institucích, podepisovaly se petice za odstoupení vlády a předčasné volby a otevřené dopisy oběma ministrům. Hodně a s ostrým nesouhlasem se mluvilo o církevních restitucích, které obrovsky zatíží státní rozpočet. Ale také se recitovalo, hrálo a zpívalo.

Ve 13 hodin spojil obě ministerstva živý řetěz a vjezd do budovy Ministerstva kultury byl symbolicky zablokován knihami.

K účastníkům akce promluvil ministr škoství Petr Fiala, ocenil kultivovanost protestu a slíbil dialog o všech kritizovaných reformách. Protože si posteskl, že nemá kouzelnou hůlku, aby vyřešil všechny problémy školství, odboráři ji pro něj obstarali. Už si ji ale nepřišel převzít osobně, takže mu bude předána při nejbližší příležitosti.

Ministryně kultury Alena Hanáková se s protestujícími nesešla, jen písemně vzkázala, že je pracovně zaneprázdněná a že nechápe smysl a důvody protestu.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...