Na zahájení kampaně Studuj zdrávku se podílel také odborový svaz

Tiskovou konferencí byla ve čtvrtek 6. června zahájena kampaně Studuj zdrávku. Kampaň spustilo Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Unií zaměstnavatelských svazů ČR. Jejím cílem je přilákat mladé lidi ke studiu středních a vyšších odborných zdravotnických škol a k práci ve zdravotnictví.

Zde je třeba zdůraznit, že kampaň se zaměřuje i na studium na vyšších zdravotnických a vysokých školách, nejen tedy na středních zdravotnických školách, jak by mohl název kampaně i některé materiály evokovat. Kampaň je primárně zaměřena na profese všeobecné sestry, zdravotnického záchranáře a farmaceutického asistenta.

Konkrétní podobu kampaně představili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

Na tiskové konferenci vystoupil také místopředseda OS Lubomír Francl. Ve svém sdělení upozornil na to, že k tomu, aby se zlepšila současná neutěšená personální situace a snížil se nedostatek nelékařských zdravotnických pracovníků, je třeba nejen zvýšit počet studentů, ale také vytvořit podmínky pro to, aby absolventi do zdravotnických zařízení nastupovali a aby tam i setrvali a po krátkém čase neodcházeli. Zdůraznil, že je třeba zlepšit pracovní podmínky – zvýšit počet personálu a nedržet se striktně personální vyhlášky, snižovat administrativu, snížit přesčasovou práci, protože dnešní mladá generace chce mít dostatek volného času pro své mimopracovní aktivity. A v neposlední řadě je třeba zajistit odpovídající ohodnocení toho náročného povolání. Opět i zde připomněl požadavek odborového svazu na navýšení mezd a platů v roce 2020 o 10 %.

Závěrem je nutné připomenout, že v minulosti byla profese všeobecné sestry i další nelékařská povolání velice prestižní a je třeba i učinit kroky k tomu, aby se jejich prestiž vrátila tam, kam bezesporu patří.

Foto Ministerstvo zdravotnictví

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj