Není vám lhostejné, že nedostaneme přidáno?

Sledujete také boj našich odborů za plošné navyšování platů ve zdravotnictví a sociálních službách? Není tak trochu smutné, že musíme bojovat za to, aby naše vláda plnila svoje sliby? Bohužel nám nic jiného nezbývá.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se opravdu činí. Naše předsedkyně Dáša Žitníková střídá jednání za jednáním, vystupuje v médiích a dovolává se splnění vládních slibů. Naše výkonná rada už před měsícem vyhlásila stávkovou pohotovost. Za našimi požadavky stojí celá Českomoravská konfederace odborových svazů i Lékařský odborový klub. A to jsou jen akce, které jsou vidět v médiích.

Celý odborový svaz pracuje na podpoře našich požadavků. A stejně je to zřejmě málo. Naše vláda si z toho nic nedělá, v médiích proběhlo, že pro naši vládu jsou to jen běžné zastrašovací manévry odborů. V jednom článku jsem dokonce četla, že odbory jsou tak hrozné, že vyhrožují, že pozvou do zdravotnických zařízení kontrolní úřady a budou požadovat, aby se dodržoval zákoník práce. Hmmmm, to mě opravdu dostalo. No, jestli my nejsme ale drzé odbory, když požaduje něco tak nestoudného, jako aby se v naší zemi dodržovaly naše zákony.

Průběh posledních jednání mě opravdu nenechává chladnou a musím se ptát, jestli je nějaká cesta, jak podpořit snahu odborů, hlavně pak jejich čelních představitelů, v nelehkém jednání?

Může pomoct i řadový odborář? Určitě ano! Síla odborů tkví nejen v argumentech naší paní předsedkyně, ale hlavně v síle odborového svazu. V početné členské základně. Čím silnější bude členská základna, čím více lidí bude stát za hlavními vyjednavači OS, tím snadněji se jim bude jednat a tím vyšší bude šance na úspěch.

Vyzývám proto všechny odboráře, kterým není lhostejné, že vláda neplní své sliby ohledně navyšování platů ve zdravotnictví a sociální péči – mluvte o tom, co odbory pro naše platy a mzdy dělají, a hlavně o tom, že každý jen svým vstupem do odborové organizace může jejich těžké snažení podpořit. Pomozte navýšit členskou základnu. Zasloužíte se tak o to, abychom svoji nelehkou práci ve zdravotnictví a sociálních službách mohli provádět v důstojných pracovních podmínkách a za odpovídající plat. A věřte, že platy nejsou jediným a už vůbec ne posledním problémem, kterým se musí a budou muset, odbory zabývat.

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.