Vláda tarify nezachovala, ale nevzdáváme to!

Rok 2021 byl náročný, složitý a těžký, a to až do svého závěru. Poslední den v roce vyšla ve Sbírce zákonů novela nařízení, kterým se upravují platy. Odborový svaz udělal vše proto, aby zůstaly zachovány dohody s předcházející vládou a aby zůstaly zachovány výše s ní dohodnutých platových tarifů. Spolu s LOK-SČL jsme 28. prosince zaslali dopis premiérovi Petru Fialovi, kde jsme ho vyzvali, aby nařízení vlády neměnil. Bohužel ke změně došlo a velká část pracovníků nebude mít automaticky v příštím roce přidáno.

Ale nerezignujeme! Ve čtvrtek 30. prosince jsme vydali tiskové prohlášení, platy budeme chtít znovu projednat při jednání o státním rozpočtu. V pátek 7. ledna jsme se znovu obrátili na premiéra Petra Fialu, a to společně všechny odborové svazy veřejných služeb a veřejné správy.

V nemocnicích příspěvkových organizacích a v zařízeních sociálních služeb budou muset odborové organizace opět o části platů jednat, a to stejně jako odborové organizace v obchodních a neziskových společnostech.

Začátkem roku obdrží odborové organizace z odborového svazu návrh dodatku ke kolektivní smlouvě, kterým se mohou upravit platy pro zaměstnance v příloze č. 1 a do slíbených 1400 Kč navýšit platy zdravotníků zařazených do 2. až 7. platové třídy v lůžkových zdravotnických zařízeních. Pro nemocnice jsou finance na takovýto nárůst zabezpečené.

Děkujeme vám všem za vaši obětavou a náročnou práci ve vašich profesích i v odborech a také za naši spolupráci. Přejeme 365 krásných a ve zdraví prožitých dnů roku 2022.

Buďme k sobě i nadále ohleduplní, solidární a slušní. Odbory a odboráři jsou výjimeční a mějme to tak i v roce 2022.

Bc. Dagmar Žitníková

Mgr. Jana Hnyková

Mgr. Lubomír Francl

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 12:08

Podporujeme kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE, kteří v úterý 31. ledna zahájili v souvislosti s kolektivním vyjednáváním stávku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 10:49

Podpořili jsme britské odboráře v jejich obraně práva na stávku

Vláda Velké Británie útočí na právo na stávku a navrhuje legislativu, která přitvrdí podmínky pro stávkující odbory veřejných služeb, včetně zdravotnictví.