NRZP podala trestní oznámení na ministra Hegera

Trestní oznámení na ministra zdravotnictví Leoše Hegera podala 21. června 2012 Národní rada osob se zdravotním postižením (oznámení viz níže jako soubor ke stažení). Hlavními důvody je podle ní nedodržování nároků zakotvených v Listině základních práv a svobod. Konkrétně jde například o zvýšení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici, zavedení placeného tzv. nadstandardu a připlácení za volbu lékaře.

Jak se v trestním oznámení uvádí, stanovením přímých plateb ministr jasně vytváří nerovné podmínky přístupu ke zdravotní péči pro několik velkých skupin občanů. Znemožňuje z ekonomických důvodů léčbu osobám se zdravotním postižením, seniorům, mladým rodinám s dětmi a dalším. Vytváří tak z některých obyvatel ČR v přístupu ke zdravotní péči občany druhé kategorie.

Tyto obavy plně sdílí také Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a ve snaze upozornit veřejnost závažnost změn, které se dějí ve zdravotnictví, proto uspořádal nebo spolupořádal několik protestních akcí.

Jedním z hlavních témat těchto protestů bylo snížení dostupnosti péče kvůli dlouhým dojezdovým dobám pacientů k lékařům, snižování počtu oddělení i celých nemocnic a snižování počtu personálu v nemocnicích. Také tyto body jsou obsaženy v podaném trestním oznámení.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...