O úhradové vyhlášce a zvýšení platů a mezd s krizovým štábem, Němečkem i pojišťovnami

Krizový štáb odborů, zaměstnavatelů a pacientů se 2. prosince sešel, aby projednal návrh úhradové vyhlášky na rok 2015. Členové krizového štábu shodně konstatovali, že je nutné, aby úhradová vyhláška garantovala všem nemocnicím úhrady zvýšené minimálně o 3 %. Pro následnou péči je potřeba zvlášť koncipovat úhradu poplatků a úhrady zvýšit o 5 %. Jen takto koncipovaná vyhláška umožní naplnění vládního slibu zvýšit tarifní platy/mzdy zaměstnancům nemocnic a udržet kvalitu a rozsah poskytované zdravotní péče.

Jednání krizového štábu se zúčastnil náměstek ministra Tom Philipp a následně se účastníci přesunuli na Ministerstvo zdravotnictví, aby jednali o podobě úhradové vyhlášky s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

Další kolo jednání za účasti ministra bylo vstřícné, ministr potvrdil, že jeho zájmem a zájem resortu je personální a ekonomická stabilizace zdravotnictví, zvláště nemocnic. Ministerstvo si převzalo návrh Asociace českých a moravských nemocnic k úhradové vyhlášce. Ministr potvrdil, že formulace AČMN k akutní péči bude ve vyhlášce zakotvena. Rozpor zůstal u následné péče. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zvýšení úhrad o 9 % pokryje jak výpadek poplatků, tak zvýšení platů a mezd. AČMN tvrdí, že nikoliv.

V odpoledních hodinách se účastníci jednání sešli znovu, a to se zástupci zdravotních pojišťoven. Jednání bylo zejména k následné péči a jejím úhradám. Jednání skončilo nedohodou, kdy zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví potvrdily, že zůstávají u návrhu zvýšení úhrad v dlouhodobé péči o 9 %. AČMN a odbory požadují zvýšení.

Všech jednání se zúčastnily předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a místopředsedkyně OS Ivana Břeňková. Předsedkyně Žitníková navrhla, ať zdravotní pojišťovny předloží propočty.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj