Obavy ze zhoršení zdravotní péče se začínají rychle naplňovat – článek Žitníkové v MFD

Páteční MFD přinesla informaci o tom, že VZP chce hradit jen velmi podezřelé oční čočky z Indie. Jen proto, že jsou podezřele levné, neboť i tam jsou určeny pro chudinskou péči. Špičkovou zdravotní péči prý už u nás každý nedostane.

To však nebylo přesné. Nejde o snižování špičkové péče, jde o snižování běžného standardu!

Česká ústava říká, že pacient má nárok na bezplatnou zdravotní péči za podmínek, které stanoví zákon. Ministerstvo zdravotnictví nedávno zákonem stanovilo, že nárokem na bezplatnou péčí se rozumí zdravotní péče, zdravotní pomůcky a léky, které jsou ekonomicky nejméně náročné. Jinak řečeno, pacient má nárok na to nejlevnější.

Ministerstvo zdravotnictví veřejnost ujišťovalo, že to nejlevnější naši pacienti dostávat nebudou. Ministr a jeho úředníci tvrdili, že se nemůže pro pacienta nic zhoršit a že jsou tu jako pojistka zdravotní pojišťovny, které budou dbát na blaho pacienta.

Odbory s tímto postupem nesouhlasily. Uzákonění poskytování nejlevnější péče kritizovaly, varovaly před možnými dopady na pacienty, upozorňovaly, že řeč není o nadstandardu a luxusních vymoženostech, ale o hrozbě snížení i toho nejběžnějšího standardu. Ovšem parlament změnu schválil. Navzdory všem varováním i tomu, že se vláda ve svém programovém prohlášení zavázala nezhoršovat kvalitu a dostupnost zdravotní péče.

A už je to tady. Lidé si mají začít postupně zvykat na nejlevnější péči. Zmíněný příklad s čočkami je možná první, ale ne poslední. Byl zveřejněn. Pomůže to? Ale o kolika dalších změnách se nikdo nedozví?

Výhled je daleko chmurnější. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny začínají redukovat síť nemocnic. Nařízení vlády umožňuje zrušení až poloviny nemocnic. Fantasmagorie? Ne, právně je to v pořádku, stejně jako indické čočky.

Kdo za to může? Ministerstvo říká, že zdravotní pojišťovny. Ty tvrdí, že zákony dodržují, a po stránce ekonomické shazují vinu na ministerstvo. Nikdo tedy asi nemůže za nic. Že to nezůstane bez následků? Ale vždyť i důchodový systém musí omezit výdaje, je také v deficitu.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...