Odboráři Rokycanské nemocnice, a.s., vstoupili do stávkové pohotovosti

Do stávkové pohotovosti vstoupili od 1. května 2018 odboráři Rokycanské nemocnice, a.s. Důvodem je nesplnění vládního slibu na zvýšení platů a mezd všech zaměstnanců nemocnic o 10 procent, které se v letošním roce znovu opakuje. Při zvyšování platů a mezd zaměstnanců nemocnic v předcházejících letech nedostali zaměstnanci Rokycanské nemocnice ani jednou přidáno tak, jak bylo s vládou vyjednáno.

Zaměstnanci Rokycanské nemocnice to považují za opakující se diskriminaci, proto požadují její okamžité odstranění jak v případě letošního zvyšování platů a mezd, tak do budoucna přijetím úpravy zákoníku práce, která by sjednotila odměňování v lůžkových zdravotnických zařízeních pod systém platů a zabránila tak dalšímu okrádání zaměstnanců nemocnic obchodních společností.

O tristní situaci v odměňování zaměstnanců Rokycanské nemocnice zástupci odborové organizace i nejvyšší představitelé Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR v posledních letech opakovaně jednali s představiteli Plzeňského kraje, který je zřizovatelem nemocnice. O situaci v této nemocnici opakovaně hovořili i na vládní úrovni.

O vyhlášení stávkové pohotovosti informovali odboráři písemně hejtmana Josefa Bernarda. V dopise uvedli, že velmi uvítali dohodu o 10% navýšení tarifních mezd zdravotnickým pracovníkům. Za diskriminační ovšem považují, že ostatním zaměstnancům nemocnice se mzda zvyšuje pouze o 5 %. Postup managementu nemocnice a také managementu společnosti Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., při letošním kolektivním vyjednávání považují za skandální, a to zvláště v případě, když se jedná o nárůst především pro zaměstnance, kteří pobírají velmi nízké mzdy (někdy těsně nad úrovní minimální mzdy).

Připomněli, že v nemocnici pracují týmy, nelze oddělovat zaměstnance do kategorií výběrových a ostatních. Navíc v nemocnicích dnes nechybějí pouze sestry, ale začíná chybět i nezdravotnický personál. Zdůraznili, že chtějí věřit, že i hejtmanovi záleží na dobrém chodu nemocnic a že bude hledat prostředky na naplnění vládních slibů, a tím také na stabilizaci personálu nemocnic.

Odboráři se dopisem obrátili s informací o vyhlášení stávkové pohotovosti také na premiéra Andreje Babiše.

Odboráři znovu zdůraznili, že pro rok 2018 je na národní úrovni dojednán nárůst tarifních platů a mezd o 10 %, a to všem zaměstnancům. Tak to uvádí důvodová zpráva k úhradové vyhlášce. Přesto nezdravotničtí pracovníci v Rokycanech dostali jen 5% zvýšení.

Uvedli, že v roce 2015 dostali zdravotníci v Rokycanské nemocnici navýšení mezd až od června a ostatní zaměstnanci od září. V roce 2016 proběhlo zvýšení od dubna (místo 5% zvýšení tak v roce 2016 dostali pouze 3,9% zvýšení). V minulém roce dostali nezdravotničtí pracovníci zvýšení až po vyhlášení stávkové pohotovosti, a to od dubna 2017.

Aktuality 2. 6. 2022 / 19:59

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 31. 5. 2022 / 11:00

Zaměstnanci českobudějovické nemocnice si užili plavbu i zoo

V květnu jsme uspořádali pro zaměstnance českobudějovické nemocnice výlet do pražské zoo. Celkem se akce zúčastnilo 455 účastníků.

Aktuality 17. 5. 2022 / 15:24

Odboráři Sociální péče Děčín se po dvou letech sešli na členské schůzi

Výroční členská schůze Místní odborové organizace OSZSP ČR Sociální péče Děčín se konala 6. května v podvečerních hodinách v Rumburku v prostorách kulturního střediska Dymník.