Odboráři Rokycanské nemocnice, a.s., vstoupili do stávkové pohotovosti

Do stávkové pohotovosti vstoupili od 1. března 2017 odboráři Rokycanské nemocnice, a.s. Důvodem je nesplnění vládního slibu na zvýšení platů a mezd všech zaměstnanců nemocnic o 10 procent, které se v letošním roce znovu opakuje. Při zvyšování platů a mezd zaměstnanců nemocnic v předcházejících letech nedostali zaměstnanci Rokycanské nemocnice ani jednou přidáno tak, jak bylo s vládou vyjednáno.

Zaměstnanci Rokycanské nemocnice to považují za opakující se diskriminaci, proto požadují její okamžité odstranění jak v případě letošního zvyšování platů a mezd, tak do budoucna přijetím úpravy zákoníku práce, která by sjednotila odměňování v lůžkových zdravotnických zařízeních pod systém platů a zabránila tak dalšímu okrádání zaměstnanců nemocnic obchodních společností.

O tristní situaci v odměňování zaměstnanců Rokycanské nemocnice zástupci odborové organizace i nejvyšší představitelé Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR v posledních letech opakovaně jednali s představiteli Plzeňského kraje, který je zřizovatelem nemocnice. O situaci v této nemocnici opakovaně hovořili i na vládní úrovni.

O vyhlášení stávkové pohotovosti informovali odboráři písemně hejtmana Josefa Bernarda. V dopise uvedli, že velmi uvítali dohodu o 10% navýšení tarifních mezd zdravotnickým pracovníkům. Za diskriminační ovšem považují, že ostatním zaměstnancům nemocnice se mzda zvyšuje pouze o 2 %. Připomněli, že v nemocnici pracují týmy, nelze oddělovat zaměstnance do kategorií výběrových a ostatních. Navíc v nemocnicích dnes nechybějí pouze sestry, ale začíná chybět i nezdravotnický personál. Zdůraznili, že chtějí věřit, že i hejtmanovi záleží na dobrém chodu nemocnic a že bude hledat prostředky na naplnění vládních slibů, a tím také na stabilizaci personálu nemocnic.

Odboráři se dopisem obrátili s informací o vyhlášení stávkové pohotovosti také na premiéra Bohuslava Sobotku.

Připomněli, že již 3. ledna 2017 ho žádali o sjednání nápravy ohledně vyplacení 10% zvýšení mezd pro všechny zaměstnance v Rokycanské nemocnici. Bohužel do 16. února 2017 neobdrželi žádnou reakci a tudíž nenastala žádná náprava.

Zdůraznili, že pro rok 2017 je na národní úrovni dojednán nárůst tarifních platů a mezd o 10 %, a to všem zaměstnancům. Tak to uvádí důvodová zpráva k úhradové vyhlášce. Přesto nezdravotničtí pracovníci v Rokycanech dostali jen 2% zvýšení.

Uvedli, že v roce 2015 dostali zdravotníci v Rokycanské nemocnice navýšení mezd až června a ostatní zaměstnanci od září. V roce 2016 proběhlo zvýšení od dubna (místo 5% zvýšení tak v roce 2016 dostali pouze 3,9% zvýšení). Nezdravotničtí pracovníci měli v roce 2015 průměrnou mzdu 13 561 Kč a v roce 2016 činila 13 917 Kč!

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 11. 1. 2023 / 9:55

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.

Aktuality 21. 12. 2022 / 18:03

Příjemné bilancování na schůzi odborářů v Domově Ždírec

Neřešíme jen problémy, ale někdy se sejdeme s našimi odboráři i na příjemné společné akci. Taková byla také členská schůze 8. prosince 2022 v Domově ve Ždírci.