Odboráři v Orlové zorganizovali demonstraci za záchranu zdejší nemocnice

Ve středu 27. června se v Orlové konala demonstrace za záchranu nemocnice. Akci svolaly odborové organizace, které v nemocnici působí. Demonstrace se zúčastnilo poměrně velké množství lidí, přestože počasí akci nepřálo.

Jednotliví vystupující sdělili své obavy ze změny spektra poskytované zdravotní péče a ptali se, kdo je bude ošetřovat a kde, když se nemocnice změní na léčebnu dlouhodobě nemocných.

Akce se zúčastnil také náměstek hejtmana Martin Gebauer, který vešel opravdu do kotle. Jeho sdělení, že chtějí v Orlové zachovat alespoň následnou péči, bylo přerušováno pískotem a odmítáním. Pozitivní bylo, že závěrem svého vystoupení sdělil, že o restrukturalizaci se bude dál jednat.

Na jeho vystoupení navázala předsedkyně OS Dagmar Žitníková, která připomněla, že rozhodování o tom, kde bude jaká péče, jsou politická. Záleží na tom, co je pro politiky prioritou. Pro odbory jsou prioritou lidé a je jedno zda jako pacienti nebo zaměstnanci.

Odbory jsou proti omezování dostupnosti zdravotní péče a požadují, aby byla naplňována ústavní práva občanů, mezi které patří také právo na zdravotní péči.

Za odborovou organizaci vystoupila s perfektním projevem předsedkyně odborové organizace Denisa Stolarczyková, která se vrátila do historie. Připomněla situaci v regionu a emotivně se ptala, co přijde na řadu po nemocnici. „Zpackanou privatizací jsme přišli o byty. Dnes nám berete nemocnici. Zítra zrušíte hasiče a pak městský úřad. Kam až lze zajít?“

Na její vystoupení reagovaly stovky přítomných bouřlivým potleskem a závěrečným skandováním „nemocnici nedáme“.

Foto autorka

Aktuality 7. 11. 2022 / 22:11

Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky.

Aktuality 20. 10. 2022 / 9:48

Vsetínští odboráři si krátce odpočinuli v Turčianských Teplicích

Odborová organizace Sociální služby Vsetín již dva roky plánovala wellness pobyt pro své členy a jejich rodinné příslušníky.

Aktuality 25. 9. 2022 / 20:11

Setkání bývalých zaměstnanců FN Plzeň

V pátek 23. září 2022 jsme uspořádali každoroční setkání s bývalými zaměstnanci Fakultní nemocnice Plzeň.