Odboráři v Orlové zorganizovali demonstraci za záchranu zdejší nemocnice

Ve středu 27. června se v Orlové konala demonstrace za záchranu nemocnice. Akci svolaly odborové organizace, které v nemocnici působí. Demonstrace se zúčastnilo poměrně velké množství lidí, přestože počasí akci nepřálo.

Jednotliví vystupující sdělili své obavy ze změny spektra poskytované zdravotní péče a ptali se, kdo je bude ošetřovat a kde, když se nemocnice změní na léčebnu dlouhodobě nemocných.

Akce se zúčastnil také náměstek hejtmana Martin Gebauer, který vešel opravdu do kotle. Jeho sdělení, že chtějí v Orlové zachovat alespoň následnou péči, bylo přerušováno pískotem a odmítáním. Pozitivní bylo, že závěrem svého vystoupení sdělil, že o restrukturalizaci se bude dál jednat.

Na jeho vystoupení navázala předsedkyně OS Dagmar Žitníková, která připomněla, že rozhodování o tom, kde bude jaká péče, jsou politická. Záleží na tom, co je pro politiky prioritou. Pro odbory jsou prioritou lidé a je jedno zda jako pacienti nebo zaměstnanci.

Odbory jsou proti omezování dostupnosti zdravotní péče a požadují, aby byla naplňována ústavní práva občanů, mezi které patří také právo na zdravotní péči.

Za odborovou organizaci vystoupila s perfektním projevem předsedkyně odborové organizace Denisa Stolarczyková, která se vrátila do historie. Připomněla situaci v regionu a emotivně se ptala, co přijde na řadu po nemocnici. „Zpackanou privatizací jsme přišli o byty. Dnes nám berete nemocnici. Zítra zrušíte hasiče a pak městský úřad. Kam až lze zajít?“

Na její vystoupení reagovaly stovky přítomných bouřlivým potleskem a závěrečným skandováním „nemocnici nedáme“.

Foto autorka

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj