Odboráři v Orlové zorganizovali demonstraci za záchranu zdejší nemocnice

Ve středu 27. června se v Orlové konala demonstrace za záchranu nemocnice. Akci svolaly odborové organizace, které v nemocnici působí. Demonstrace se zúčastnilo poměrně velké množství lidí, přestože počasí akci nepřálo.

Jednotliví vystupující sdělili své obavy ze změny spektra poskytované zdravotní péče a ptali se, kdo je bude ošetřovat a kde, když se nemocnice změní na léčebnu dlouhodobě nemocných.

Akce se zúčastnil také náměstek hejtmana Martin Gebauer, který vešel opravdu do kotle. Jeho sdělení, že chtějí v Orlové zachovat alespoň následnou péči, bylo přerušováno pískotem a odmítáním. Pozitivní bylo, že závěrem svého vystoupení sdělil, že o restrukturalizaci se bude dál jednat.

Na jeho vystoupení navázala předsedkyně OS Dagmar Žitníková, která připomněla, že rozhodování o tom, kde bude jaká péče, jsou politická. Záleží na tom, co je pro politiky prioritou. Pro odbory jsou prioritou lidé a je jedno zda jako pacienti nebo zaměstnanci.

Odbory jsou proti omezování dostupnosti zdravotní péče a požadují, aby byla naplňována ústavní práva občanů, mezi které patří také právo na zdravotní péči.

Za odborovou organizaci vystoupila s perfektním projevem předsedkyně odborové organizace Denisa Stolarczyková, která se vrátila do historie. Připomněla situaci v regionu a emotivně se ptala, co přijde na řadu po nemocnici. „Zpackanou privatizací jsme přišli o byty. Dnes nám berete nemocnici. Zítra zrušíte hasiče a pak městský úřad. Kam až lze zajít?“

Na její vystoupení reagovaly stovky přítomných bouřlivým potleskem a závěrečným skandováním „nemocnici nedáme“.

Foto autorka

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...