Odboráři z nemocnic píšou ministrovi kvůli zvyšování platů a mezd

Zdravotnictví bylo tématem jednání tripartity v pondělí 10. června a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k situaci v nemocnicích v kostce uvedl:

„Personální situace není dobrá, ale zlepšuje se, sestry již z nemocnic neodcházejí. Za velmi pozitivní považuji, že se zvyšuje počet studentek a studentů na zdravotnických školách a také počet absolventů, kteří nastupují do nemocnic. Výrazně se se meziročně v nemocnicích zvýšil počet úvazků lékařů, a to o 300.

V minulých letech se opakovaně zvyšovaly platy a mzdy na úkor rozvoje nemocnic. Platy a mzdy už jsou na dostatečné úrovni, a proto není vhodné další výrazné navýšení. Další navýšení platů a mezd nechtějí ani ředitelé, jsou se současnou situací v odměňování spokojení.

Zaměstnanci a odboráři přímo v nemocnicích již platy a mzdy zvyšovat nechtějí, upřednostňují zlepšení pracovních podmínek a investice do nemocnic. Nová oddělení nebo operační sály jim zpříjemní jejich práci. Situace už letos byla taková, že se někde odbory se svými řediteli dohodly, že se před platy upřednostní investice.

Navýšení platů a mezd prosazuje pouze vedení odborového svazu, odbory v nemocnicích jsou spokojené. Vím to, objel jsem téměř všechny nemocnice.

Pokud se budou od příštího roku zvyšovat platy a mzdy, tak výběrově a maximálně o 2 až 3 %.“

Přítomná předsedkyně OS Dagmar Žitníková se na místě proti tomu rázně ohradila a připomněla, že ministerstvo vždycky tvrdilo, že posílá nemocnicím dost peněz na zvýšení platů a mezd i na další potřeby. Připomněla dlouhotrvající požadavky OS na zlepšení personální situace, na odstranění rozdílů mezi platy a mzdami, na zvýšení částky DPH do zdravotnictví ze současných necelých 7 % na 9 %, což je průměr OECD atd. Problém dát finance do nemocnic není ekonomický, ale politický.

Na slova ministra zdravotnictví o tom, že zaměstnanci již nechtějí přidávat a že navýšení platů a mezd prosazuje pouze vedení odborového svazu, obratem reagovali odboráři z nemocnic ve svých e-mailech, které zaslali ministrovi zdravotnictví, premiérovi a vedené odborového svazu.

Texty jejich e-mailů přinášíme níže jako soubory ke stažení.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj