Odboráři z veřejných služeb a veřejné správy hodnotili platová vyjednávání s vládou

Ve středu 30. srpna se v Praze v Domě odborových svazů uskutečnilo jednání zástupců odborových organizací z veřejných služeb a veřejné správy. V sále Přítomnost se sešlo přes dvě stě odborářů, aby vyhodnotili průběh jednání s vládou o nárůstu platů v příštím roce.

Jednání řídil mluvčí odborových svazů veřejných služeb Pavel Bednář. S příspěvky postupně vystoupili předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, předseda Českomoravského OS pracovníků školství František Dobšík, prezident OS orchestrálních hudebníků Jiří Dokoupil, předsedkyně OS pracovníků kultury a ochrany přírody Anna Machová, předsedkyně OS civilních zaměstnanců armády Renata Kořínková, předseda Nezávislého OS Policie ČR Milan Štěpánek a předseda OS hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter.

Přítomní účastníci byli seznámeni s průběhem jednání, které odbory zahájily už v dubnu a které není ukončeno. Odbory pro zaměstnance, kteří poskytují veřejné služby (zaměstnanci ve zdravotnictví, sociálních službách, kultuře, u policie, u hasičů, ve státní správě), požadovaly navýšení tarifů o 10 %. Pro pedagogy byla shoda na nárůstu platů o 15 %. Zvýšení mělo být realizováno od 1. 9. 2017.

Vládní představitelé tehdy sdělili, že termín od 1. 9. 2017 není reálný, a proto byl navržen termín 1. 11. 2017. Na posledním jednání (21. srpna) odboráři dostali informace, že v návrhu státního rozpočtu je na platy na rok 2018 alokována částka 12 mld. Za tuto částku je možné zvýšit platy o 4 %. Současně bylo na jednání se zástupci vlády sděleno, že vyjma pedagogů chtějí platy navýšit všem stejně. Na dotaz předsedkyně Žitníkové, zda bude dodržen vládní slib, že se všem zaměstnancům ve zdravotnictví zvýší platové tarify od 1. ledna o 10 %, nebylo odpovězeno.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaslalo odborům návrh na zvýšení tarifů ve třech variantách, kde v první variantě je zvýšení platů o 4 %, ve druhé variantě o 7 % a ve třetí variantě o 10 %. Pedagogům návrh zvyšuje o 13 % nebo 15 %.

Na sdělená fakta reagovali účastníci jednání shodou, aby se, v případě pokud nebude se zástupci vlády dohoda na navýšení  tarifů, uspořádala protestní akce před Úřadem vlády nebo Ministerstvem financí.

Po ukončení diskuze bylo přijato usnesení – viz níže jako soubor ke stažení.

Záznam z tiskové konference po jednání můžete shlédnout na odkazu:

Vedení OS děkuje přítomným zástupcům ZO za účast a všem ostatním za podporu.

Foto Ivana Břeňková a Dagmar Žitníková

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...