Odborový svaz vítá zrušení nadstandardů

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vítá, že Ústavní soud zrušil nadstandardy ve zdravotnictví. Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková připomíná, že odborový svaz po celou dobu proti standardům protestoval a považoval již zavedené nadstandardy typu lepší sádra za jen mediálně vděčný a ničemu neškodící první pokus, který měl zmást a uklidnit veřejnost. Poté by přišly další nadstandardy, které by výrazně omezily rozsah v současnosti poskytované zdravotní péče, placení by zavedly i u nyní běžných zákroků. Bezplatné by zůstaly jen nejlevnější postupy, bez ohledu na skutečnou potřebu pacientů, což by vedlo k rozdělení zdravotní péče na chudinskou pro ty, kteří by si nemohli připlatit, a to například i při podání narkózy, a lepší péči pro majetnější, kteří by na zaplacení nadstandardů měli.

V uplynulém období odborový svaz pořádal proti asociálním zdravotnickým reformám několik velkých protestů a jejich součástí vždy bylo odsouzení nadstandardů a s tím související ostré odmítnutí poskytování zdravotní péče nikoliv podle poznatků vědy a zdravotního stavu pacienta, ale „v souladu s účelným a hospodárným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění“, tedy péče nejlevnější, jak to zavádí reforma prosazená ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...