Odborový svaz vstoupil do stávkové pohotovosti kvůli situaci na jihomoravské ZZS

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vstoupil ve středu 8. února do stávkové pohotovosti na podporu požadavků základní organizace OS působící u Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.

Odborová organizace jihomoravské záchranky vyhlásila stávkovou pohotovost již v srpnu loňského roku a jejími důvody byl špatný sociální dialog se zaměstnavatelem, neprojednání dokumentů podle kolektivní smlouvy, extrémní pracovní zátěž, špatně nastavené vnitroorganizační předpisy, diskriminace v odměňování a nedostatečné zajištění přednemocniční péče lékaři – podrobněji viz níže jako soubor ke stažení.

Odborový svaz se snažil situaci opakovaně řešit, oslovil bývalého i současného hejtmana, ale konkrétní kroky k řešení situace ani přes mnohá pochybení managementu zatím ze strany kraje jako zřizovatele nenastaly a zaměstnanci jsou v čím dál větším stresu.

Paradoxem je, že pochybení managementu potvrdila i kontrola, kterou zajistil krajský úřad. Reakce odborové organizace na výsledky kontroly a na tiskovou zprávu ředitele, který tvrdil, že na ZZS je vše v pořádku, viz níže jako soubor ke stažení.

O vyhlášení stávkové pohotovosti informoval odborový svaz ve středu 8. února na tiskové konferenci. Spolu s předsedkyní OS Dagmar Žitníkovou a místopředsedkyní Ivanou Břeňkovou na ní vystoupili člen výkonné rady OS a řídíce sekce ZZS Martin Vostal (ze ZZS Pardubického kraje), členka sekce ZZS Jana Hozáková (ze ZZS Ústeckého kraje) a tři zástupci odborové organizace jihomoravské ZZS.

Záznam tiskové konference najdete na webu ČMKOS: https://www.cmkos.cz/obsah/219/video-tk-oszsp-cr-vyhlaseni-stavkove-pohotovosti/18230

Odborovému svazu již vyjádřili svoji podporu další odborové svazy a jejich odborové organizace – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 12:08

Podporujeme kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE, kteří v úterý 31. ledna zahájili v souvislosti s kolektivním vyjednáváním stávku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 10:49

Podpořili jsme britské odboráře v jejich obraně práva na stávku

Vláda Velké Británie útočí na právo na stávku a navrhuje legislativu, která přitvrdí podmínky pro stávkující odbory veřejných služeb, včetně zdravotnictví.