Odbory chystají blokády „oblíbených“ ministerstev

Do konce června se žádný velký celostátní stávkový protest neuskuteční. Rozhodl o tom v úterý 22. května 2012 Sněm Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory očekávají, jak 4. června dopadne jednání předsednictva tripartity, zda premiér Petr Nečas a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přistoupí na odklad důchodové reformy, nebo zda ji budou chtít za každou cenu spustit. Zároveň se odbory soustředí na přípravu státního rozpočtu pro rok 2013, protože se obávají, že v něm může dojít k dalším drastickým škrtům. Svůj nesouhlas s asociálními reformami budou odbory dál dávat najevo nejrůznějšími formami protestů a doufají, že veřejnost význam těchto protestů pochopí a podpoří je. Zároveň budou odbory dál pokračovat v analyzování vládních kroků a jejich dopadů na občany.

V květnu a červnu se ovšem uskuteční blokády pěti „nejoblíbenějších“ ministerstev.

První se bude konat v úterý 29. května před Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a před Ministerstvem kultury. Od 8 do 16 hodin se zde uskuteční happening, pořádaný členy odborových svazů sdružujících umělce nejrůznějších profesí a zaměstnance kultury a ochrany přírody. Spolu s Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství se akce zúčastní také iniciativa Za svobodné vysoké školy.

Termín blokády Ministerstva zdravotnictví je předběžně stanoven na úterý 4. června.

Den blokády Ministerstva práce a sociálních věcí se ještě upřesňuje – hlavními organizátory akce budou Odborový svaz státních orgánů a organizací a Národní rada osob se zdravotním postižením.

K blokádě Ministerstva financí by mělo dojít ve čtvrtek 7. června.

V příštím týdnu by měla ČMKOS zformulovat, co odbory chtějí prosadit, má to být něco podobného, jako když politické strany formulují svůj volební program, aniž by se ovšem odbory chtěly stát politickou stranou.

Více než stotisícovou demonstraci, která se uskutečnila 21. dubna v Praze na Václavském náměstí, považují odbory za doklad toho, že spolupráce s občanskými iniciativami se osvědčila jako dobrá a prospěšná.

Českomoravská konfederace odborových svazů ještě jednou děkuje všem účastníkům dubnové demonstrace.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 3. 7. 2022 / 13:16

Nezabavitelné minimum v roce 2022

V letošním roce již dvakrát došlo ke zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 1. 7. 2022 / 14:36

Jednorázový příspěvek na dítě

Ve Sbírce zákonů byl dne 30. 6. 2022 zveřejněn zákon č. 196/2022 Sb., o jednorázovém příspěvku na dítě. Tento zákon nabyl účinnosti dnem 1. 7. 2022.