Odbory jednaly o spolupráci s poslanci Úsvitu

Jednání zástupců Českomoravské konfederace odborových svazů s poslaneckým klubem hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se uskutečnilo v úterý 25. února.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl a zástupci jednotlivých odborových svazů seznámili poslance hnutí s problémy, které odbory vnímají jako nejpalčivější. Obecně se hovořilo o potřebě nastartovat ekonomický růst, snížit nezaměstnanost, lépe čerpat prostředky z evropských fondů a řešit kritické problémy v sociální oblasti a zdravotnictví. Projednávala se i problematika surovinové koncepce, obnovitelných zdrojů a situace v OKD. Zástupci odborů si vyměnili s poslanci názory na nový občanský zákoník a připravovanou novelu služebního zákona.

Hnutí se s odbory dohodlo na užší spolupráci, která bude spočívat zejména ve výměně odborných stanovisek a možné podpoře vzájemně shodných cílů odborů a hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

To, že jsou odbory pro politické strany a hnutí důležitým partnerem, potvrdil po jednání i předseda Úsvitu Tomio Okamura, který při následující tiskové konferenci sdělil novinářům, že se vrací doba, kdy zaměstnanci potřebují velmi silnou odborářskou podporu.

Za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se jednání zúčastnila předsedkyně Dagmar Žitníková a členka výkonné rady OS a poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková poděkovala hnutí i Janě Hnykové za aktivity ke zvýšení finančních prostředků pro sociální služby, které by umožnilo zvýšit platy zaměstnancům v sociálních službách.

Dále předsedkyně OS poslance krátce informovala nejen o celkové situaci ve zdravotnictví a sociálních službách, ale především o kritické situaci mnoha nemocnic. Připomněla, že poslanci hnutí obdrželi e-mailem prostřednictvím Jany Hnykové stejný materiál jako předsedové koaličních politických stran, s nimiž se předsedkyně OS v rámci jednání ČMKOS sešla v uplynulých měsících, který shrnuje komplexně popis situace ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Závěrem svého vystoupení předsedkyně OS požádala poslance hnutí o podporu při řešení problémů ve zdravotnictví a sociálních službách.

Jana Hnyková za poslance hnutí vyjádřila podporu zdravotnictví a sociálním službám a snahu hnutí problémy řešit. Devastace těchto resortů je ovšem po Nečasově vládě obrovská a náprava chyb nebude jednoduchá. Sociální aspekty jsou však pro Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury jedny z nejzásadnějších.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...