Odbory o zrušení karenční doby jednaly s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem

Jednání o zrušení karenční doby s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem se v úterý 27. března zúčastnila předsedkyně OS Dagmar Žitníková, předseda LOK-SČL Martin Engel, předseda Asociace samostatných odborů ČR Bohumír Dufek a ekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann.

Předsedkyně Žitníková připomněla úsilí odborů zrušit karenční dobu a její negativní dopady na zaměstnance, jako je například prodloužení doby léčby pacientů a případné zdravotní komplikace způsobené přecházením „banálních“ onemocnění. Připomněla, že kvůli neukázněným pacientům, kteří zneužívali pracovní neschopnost, není možné kolektivně trestat ostatní nemocné.

Své tvrzení, že případné zneužívání nemůže představovat extrémní problém, opřela o statistiky Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR a prezentovala v časových řadách počty nemocných čerpajících pracovní neschopnost oproti délce pracovní neschopnosti. Ze všech statistik jednoznačně vyplývá, že počty nemocných sice klesly, ale zároveň se prodloužila délka pracovní neschopnosti.

Na statistikách podle jednotlivých diagnóz také prezentovala nemožnost zneužívání karenční doby širokými skupinami nemocných. Karenční dobu nemohou zneužívat lidé postižení úrazy, onkologičtí pacienti, nemocní s chorobami srdce a dýchacího ústrojí a další.

Odborový svaz je jednoznačně pro zrušení karenční doby.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...