Odbory odmítají návrh zákona o univerzitních nemocnicích schválený 8. března vládou. Předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula odmítnutí tohoto zákona jako celku zdůraznili a podrobně zdůvodnili již 20. února na jednání pléna tripartity.

Návrh není v souladu s Programovým prohlášením vlády, byl vypracován a předložen v rozporu s legislativními pravidly vlády, bez věcného záměru a bez RIA. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o předlohu zákona způsobilou zásadním způsobem ovlivnit podobu českého zdravotnictví, je takový způsob přípravy a projednání zákona zcela nepřijatelný. Vláda podle odborů neměla rozhodnout o tak důležité právní normě bez relevantních znalostí všech souvislostí.

K zákonu není zpracována RIA, takže lze jen odhadovat, že se plánuje do jednotlivých nemocnic vložit majetek řádově v hodnotě okolo 60 mld. Kč. V posledním návrhu byla vyňata povinnost státu ručit za závazky univerzitních nemocnic. Předsedkyně Žitníková se již na tripartitě řečnicky zeptala, zda má vůbec někdo představu, jaké závazky dnes mají stávající fakultní nemocnice, v jaké jsou finanční kondici, zda někdo zná finanční zdraví Nemocnice sv. Anny, Nemocnice na Bulovce a Thomayerovy nemocnice.

Ministr Ludvík odpověděl, že zákon není o hospodaření univerzitních nemocnic, ale o jejich chodu.

Podle odborů však nelze tyto dvě záležitosti oddělit.

Předsedkyně Žitníková zdůrazňuje, že mimo politických proklamací nikdy nikde nezaznělo, co je špatně na stávající právní formě. Obsah důvodové zprávy k zákonu v mnoha věcech připomíná předlohu bývalých pravicových vlád a rozdíl je jen v právní formě.

Pokud se podle odborů má seriózně jednat o novém zákoně a zlepšení fungování fakultních nemocnic, nelze než vrátit se na začátek. Předložit návrh, propojený věcně a ekonomicky, zpracovat RIA a sdělit pravdivý stav jednotlivých zařízení.

Odbory doporučují návrh zákona o univerzitních nemocnicích stáhnout.

Předsedkyně Žitníková na toto téma poskytla obsáhlý rozhovor časopisu Sondy revue – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...