Odmítáme zhoršení kvality zdravotní péče, znělo na ostravské demonstraci

Na dvě stě účastníků se v pondělí 26. března 2012 sešlo na ostravském Kuřím rynku na happeningu pořádaném Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR spolu s občanskou iniciativou ProAlt. Akci podpořily i další odborové svazy, především dopraváci, horníci, hutníci a další kováci, a také zástupci dalších občanských iniciativ, například Holešovické výzvy.

Hlavním tématem protestu byly chystané změny ve zdravotnictví, které přinesou zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče. Organizátoři kritizovali především návrh nařízení vlády, který stanoví plánovaná pravidla pro místní a časovou dostupnost zdravotní péče. Ta umožní rušení nemocničních oddělení i celých nemocnic a připustí, že praktické lékaře, gynekology a zubaře bude moci pojišťovna lidem zajistit až ve vzdálenosti 40 minut jízdy autem, což může učinit i tuto základní zdravotní péči pro mnohé občany nedostupnou.

Ostravská akce byla vzkazem politikům, že i v Moravskoslezském kraji žijí lidé, kterým vládní asociální reformy vadí. Byla také podporou pro pražskou demonstraci, která následovala druhý den.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj