Ohlédnutí

Šokované náměstkyně? Nelituju je

Desátého prosince se v Praze sešlo více než sto zástupců odborových organizací odborového svazu i LOKu z nemocnic. Na poradu byli pozváni premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Oba se z důvodu zahraniční cesty omluvili. Ministerstvo zdravotnictví tedy na jednání zastupovaly náměstkyně Alena Šteflová a ředitelka odboru regulace cen a úhrad MZ Pavlína Žílová, později se dostavila také náměstkyně pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová. Cílem bylo informovat politiky o tom, jaká je skutečná situace v nemocnicích. Náměstkyně Šteflová měla místo ministra za ministerstvo sdělit, jak vidí situaci a jak ji chce řešit. Výčet toho, co všechno se zanedbalo v minulých letech (ne že by to nebylo pravda) a co všechno a jak úspěšně teď zvládá řešit současný ministr (kéž by to byla pravda), ale k jejímu údivu zaměstnanci nemocnic moc slyšet nechtěli a někteří to dali hodně zostra najevo. Křikem a celkově drsnou atmosférou byly zástupkyně ministerstva dost překvapené a nepříjemné to bylo i některým účastníkům. Jiným zase bylo líto, že informace neslyšeli ministr a premiér.

Já si ale myslím, že to, jak akce vypadala a že byla jen s náměstkyněmi, vůbec nebylo na škodu. Koneckonců ministr s premiérem už podobné jednání s odboráři z nemocnic absolvovali, dokonce i nějaké sliby tam padly – a nic konkrétního, co by zaměstnancům nemocnic opravdu pomohlo, z toho nebylo. Naopak ministr si dál vede svou bez ohledu na realitu, překrucuje fakta a mediálně blbne hlavu méně zasvěcené veřejnosti. A krok za krůčkem zřejmě směřuje ke svým cílům, které se asi hodně podobají těm, jež se dříve snažili prosadit ministři Julínek a Heger.

Bezpočet dalších jednání představitelé odborového svazu vedou právě s ministrovým týmem. Na to, že je situace v nemocnicích pořád a čím dál víc kritická a že toho mají dost i ti, kteří tam stále ještě zůstali pracovat, upozorňují ministerské už dlouho, důrazně a při každé příležitosti. Jenže jako by hrách na stěnu házeli. Je nesmírně vysilující pořád dokola se rvát o každou korunu, proti každému nezodpovědnému, hloupému či nebezpečnému nápadu z ministerské dílny. Proto si myslím, že je dobře, že zástupkyně ministerstva na vlastní kůži zažily hněv naštvaných zaměstnanců. Snad se to alespoň trochu projeví při příštích jednáních.

Kdo lže, ten…

Poslankyně ANO a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková má problém. Vypadá to, že jí nikdo nevěří, že ve svém mládí nevěděla, kdo to je prokurátor Josef Urválek, který posílal na smrt politické vězně a s nímž publikovala společný text. Zkrátka se zdá, že v té věci veřejně lže. Poněkud nevěřícně na to všechno zírám.

Stejně nevěřícně jsem ovšem zírala i na rozhovor s ministryní financí Alenou Schillerovou v časopise Ekonom. Na otázku, zda jedna uvažovaná daňová úprava nesouvisí s faktem, že týká také společnosti z fondu Hartenberg, odpověděla: Já vůbec nevím, co je fond Hartenberg…“

„Fond Hartenberg je investiční fond, který patřil Andreji Babišovi, teď je ve svěřenských fondech,“ upřesňuje redaktor.

„Já vás zklamu, tohle slyším poprvé…“ odpovídá znovu ministryně.

Tak tenhle pokus několikaleté Babišovy spolupracovnice (a to velmi blízké a premiérem oblíbené), zkusit mi jako čtenáři a občanovi nalhat naprostou nevědomost o Babišových podnikatelských záležitostech, se mnou málem seknul.

Jó pokrok, ten nezastavíš

Za totálně neuvěřitelné považuji informace médií, kamarádů a známých o tom, co se teď děje na některých železničních tratích. Naprosto zdestruovaná návaznost spojů, krajské tarify, obrovská zpoždění, vyřazené německé vagóny, bulharští strojvedoucí… No nenapadlo by mě, že se dožiju až takového pokroku v dopravě…

A samozřejmě už je tady i humor na toto téma:

Matematická úloha

Anička pojede o prázdninách z Liberce k babičce do Strážnice.

Z Liberce do Hradce pojede rychlíkem v tarifu ČD.

Z Hradce do Pardubic v tarifu hradeckého a pardubického kraje.

Z Pardubic do Olomouce vlakem RJ.

Z Olomouce do Starého města rychlíkem ČD.

Ze Starého Města do Strážnice osobákem v tarifu Zlínského kraje.

Kolik bude Anička potřebovat jízdenek? Kolik Anička celkem zaplatí? Kdy Aničku propustí z blázince?

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.